У Києві
UA | RU
Prompolitinform

У Європарламенті виступив Президент України: «Ми захищаємось від найбільшої антиєвропейської сили»

Політика 09.02.2023
Prezydent-Volodymyr-Zelenskyj-u-YEvroparlamenti-Bryussel-9-lyutogo-2023-roku-840x441

9 лютого Президент України Володимир Зеленський виголосив промову у Європарламенті.

Зеленський почав промову з привітання «Слава Україні!» та подякував президентці Європарламенту Роберті Мецолі та євродепутатам за підтримку України. Також він розповів про європейський шлях та спосіб життя, коли кожен і кожна мають значення, є верховенство права, різноманіття є цінністю, коли кордоні непорушені, але їхній перетин не відбувається. Про це пише Рубрика, передає портал PrоmPolitInform.

Зеленський сказав:

«Коли люди вірять у завтра, готові вийти на площі, щоб вибороти своє завтра. Коли між президентом у протестувальником лише один єдиний бар’єр і це чесні вибори. Це наша Європа. Такі наші правила, такий наш спосіб життя. І для України це шлях додому. Зараз я тут, щоб захистити шлях додому нашого народу».

Він додав, що український європейський спосіб життя намагаються знищити війною для того, щоб потім знищити загалом європейський шлях усіх 27 членів ЄС. Згодом у промові президент наголосив, що Україна буде членом ЄС.

«Ця тотальна війна, яка була розв’язана росією, вона не лише за територію в тій чи іншій частині Європи, її загроза лише в тому, що є диктатор з шаленими запасами радянської зброї та підпиткою зброї від інших диктатур, зокрема від іранського режиму».

Він наголосив, що у росії «цинічно та послідовно знищували священну цінність людського життя», щоб бути здатними вести війну. І тепер там верховенство насильства та покірності замість права.

«Там для влади ніхто не має значення, окрім тих, хто всередині кремлівських стін, їхніх рідних та гаманців. Усі інші, усі 140 мільйонів громадян, лише тіла, які здатні нести зброю. Нести зброю в Україну».

Також Зеленський зазначив, що росія свідомо інвестує в ксенофобію, щоб «зробити нормальним усе те нелюдське, що було у 1930-1940 роках». Тож Україна разом із підтримкою Європи захищається «від найбільшої антиєвропейської сили сучасного світу».

Зеленський наголосив:

«Ми мусимо захиститись. Це важливо не лише для держав Європи. Ким би ми не були, ми завжди боремося проти зневаги. Де б ми не жили, ми робимо ставку на добросовісність. Про що б ми не мріяли для своїх дітей та онуків, безумовним тлом для цього є мир і безпека. Чи буде це все можливим, якщо не здолати антиєвропейську силу? Ні, лише наша перемога буде це гарантувати, кожну зі спільних європейських цінностей. Наша обов’язкова перемога».

Довідка

Напередодні Зеленський вирушив у друге закордонне відрядження після початку повномасштабної війни. 8 лютого він побував із робочим візитом у Великій Британії: зустрівся з прем’єр-міністром Ріші Сунаком та уперше — з королем Чарльзом III, а ще відвідав полігон, де українських військових навчають керувати танками Challenger 2.

Також він виступив перед парламентом Великої Британії та заздалегідь подякував за літаки. Прем’єр Великої Британії доручив Міноборони вивчити, які літаки можна передати Україні.

Увечері 8 лютого Зеленський вирушив до Парижа, де зустрівся з президентом Франції Емманюелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Зеленський закликав якнайшвидше надати Україні важке озброєння та літаки.

Крім того, Макрон нагородив президента України орденом Почесного легіону — це найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент за військові або цивільні заслуги. А зранку 9 лютого Зеленський із Макроном прибув до Брюсселя, де відбудеться саміт ЄС.

Інші матеріали розділу Політика

Для повоєнних виборів потрібне ухвалення додаткових законів – голова ЦВК

Виборче законодавство створювалося у мирний час, і законодавець не міг передбачити масштаби наслідків, які спричинила повномасштабна війна. Тож країні знадобиться додаткове врегулювання питання проведення повоєнних виборів на законодавчому рівні. Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав голова Центральної… Продовження…


Зеленський розкрив перші подробиці про саміт миру, що пройде в швейцарському Бюргенштоку 15−16 червня

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на першому Глобальному саміті миру, який відбудеться 15−16 червня в Бюргенштоці, Швейцарія, обговорять шляхи досягнення тривалого миру для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права. Про це він написав у Twitter (X), інформує портал PromPolitInform. За словами… Продовження…


Вступ до ЄС: президенти країн Балтії закликали почати переговори з Україною

Президенти Естонії, Латвії та Литви – Алар Каріс, Едгарс Рінкевічс і Гітанас Науседа – у зв’язку з 20-ю річницею приєднання країн Балтії до Євросоюзу закликали розпочати переговори щодо вступу України до цього блоку. Це, інформує… Продовження…


НАТО скликає військовий комітет, серед тем – Україна

Північноатлантичний Альянс 16 травня проведе засідання найвищого військового органу – Військовий комітет. В межах засідання також відбудеться зустріч Ради Україна-НАТО. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НАТО, інформує портал PromPolitInform. Як розповіли у відомстві, на… Продовження…


Зеленський і Столтенберг обговорили ідею про фонд на 100 мільярдів для України

Україна схвалює ідею генсека НАТО про створення спецфонду Альянсу обсягом 100 млрд євро для підтримки української оборони, але зацікавлена у деталях функціонування такого фонду. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції після зустрічі з… Продовження…


Підсумки нового «Рамштайну»: яку допомогу отримає Україна

26 квітня у віртуальному форматі відбулась чергова, 21-а зустріч представників оборонних відомств Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». Головним підсумком стало виділення США найбільшого пакета військової допомоги Україні. Про це повідомляє «Апостроф», посилаючись на… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: