У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Російські пропагандисти вимушено змінюють наративи про НАТО у Криму

Аналітика 18.04.2023
нато в криму

Представники «Кримськотатарського Ресурсного Центру» повідомили про зміну акцентів у російській пропаганді у тимчасово окупованому Криму.

«Кримськотатарський Ресурсний Центр» постійно відстежує поширення російської пропаганди в тимчасово окупованому Криму, та зафіксував зміну акцентів у риториці та дезінформації, пов’язаної з оцінкою ролі НАТО, від початку 2023 року. Про це, інформує Детектор медіа, повідомив голова правління організації Ескендер Барієв, передає портал PrоmPolitInform.

Перший із таких зводиться до того, що «НАТО планує знищити Росію руками України».

«Раніше інтенсивно поширювали російські фейки, що Росія була змушена розпочати так звану «спеціалньу воєнну операцію» в Україні, щоб не допустити реалізації планів НАТО з перетворення України на територію з базами Альянсу. Тепер російські медіа, телеграм-канали й експерти заявляють, що ціллю НАТО є знищити всю Росію руками України», — повідомив Ескендер Барієв.

За його словами, стає помітною тенденція, що російські пропагандисти змушені у своїх наративах визнавати суб’єктність Української держави.

«Це також робиться для того, щоб надати так званій «спеціалньій військовій операції» ознак народної священної війни, і спонукати громадян РФ вступати до Збройних сил РФ або інших мілітарних формувань», — додав він.

Також, за словами Ескендера Барієва, активно поширюється наратив про те, що «Збройні сили України ведуть боротьбу виключно в інтересах НАТО».

Ще один шкідливий російський пропагандистський наратив, який в останні місяці активно поширюють в інформаційному просторі тимчасово окупованого Криму, — про те, що «український народ став жертвою політики НАТО». «Таким чином керівництво РФ хоче перекласти провини за свої злочини на Альянс, та намагається переконати частину українців, що у цій війні винувате НАТО, і що це Альянс спровокував Росію. Пропагандисти сподіваються, що українці повірять у нісенітницю про те, що ЗСУ воюють за чужі інтереси, жертви були марними, а треба було домовлятися», — сказав експерт.

На думку представників «Кримськотатарського Ресурсного Центру», це свідчить, що РФ сподівається, що кримчани, родичі і друзі яких живуть на неокупованих територіях України, повірять у цю брехню, і будуть нав’язувати шкідливий наратив своїм рідним і близьким у материковій частині нашої держави.

За словами Ескендера Барієва, це робиться для того, щоб люди почали вимагати від президента та уряду почати переговори з Росією, при чому без посередництва західних країн.

Він уточнив, що російські пропагандисти зосереджені на тому, щоб породити в українському суспільстві недовіру до НАТО.

«Вони хочуть, щоб з’явилися різні погляди на усі ці процеси. Мовляв, це не ваша війна, а війна НАТО, а ви, українці, є просто інструментом у ній, — вважає Ескендер Барієв. — Про це потрібно говорити, бо зараз РФ, хоч і не показує цього, зацікавлена у так званих мирних перемовинах, щоб мати час накопичити засоби, укріпитися і продовжити війну проти нашої держави».

За інформацією менеджера «Кримськотатарського Ресурсного Центру» Сергія Пархоменка, згадані наративи активно циркулюють, як у медіа в тимчасово окупованому Криму, так і в каналах Telegram.

Сергій Пархоменко додав, що зміна російських пропагандистських нативів щодо НАТО відбувається не лише для того, щоб спробувати деморалізувати українське суспільство, але й через те, що з попередніми наративами в РФ отримали «провальну ситуацію по мобілізації до збройних сил і мілітарних формувань».

Інші матеріали розділу Аналітика

Розвідка Естонії про ситуацію на фронті: окупанти зазнають великих втрат у боях за Часів Яр

Розвідувальний центр Сил оборони Естонії констатує, що ситуація на фронті в Україні залишається складною: окупаційні війська РФ мають певні успіхи, хоча й зазнають значних втрат, тоді як ЗСУ відчувають брак боєприпасів. Як інформує портал PromPolitInform,… Продовження…


Половина французької молоді готова воювати в Україні, щоб захистити Францію – опитування

У Франції провели опитування, яке свідчить про те, що 51% молоді країни готові брати до рук зброю та воювати в Україні, якщо це буде потрібно для захисту інтересів їхньої держави. Це випливає з результатів опитування,… Продовження…


Росіяни посилюють «пропаганду страху»: поширюють нові фейки про «підготовку здачі Харкова»

Росіяни, завдаючи терористичних ударів по Харкову, водночас посилюють «пропаганду страху» та спроби інформаційного впливу на цивільних мешканців міста. Як передає портал PromPolitInform, про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації. Пропагандистські ресурси рф продовжують інформаційну кампанію… Продовження…


Опитування показало, скільки українців довірили б владу військовим

45% українців готові після закінчення війни підтримати політсилу, що складалася б з військових. Як повідомляє UA.NEWS, про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова, яке проводилось 21 – 27 березня, передає портал PromPolitInform. Згідно з результатами опитування,… Продовження…


У ЦПД розповіли деталі спецоперації Росії «Майдан-3»

Наразі Росія проводить інформаційну кампанію, що складається з низки тез, а саме: відсутність виборів в Україні, дискредитація головнокомандувача Збройних Сил України, а також мир за будь-яку ціну. Про це, повідомляє Ліга.net, розповів керівник Центру протидії… Продовження…


У Польщі поступово зростає підтримка участі польських військ у війні в Україні – ЗМІ

У польському суспільстві поступово починає зростати підтримка ідеї щодо можливої участі польських військ у війні в Україні. Про це, передає Укрінформ,  повідомляє польське видання RMF24, звертаючи увагу на останнє соцопитування центру United Surveys «Яку допомогу Польща… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: