У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Війна в Україні може справді призвести до розпаду Росії – видання The Hill

Прогнози 22.08.2023
розпад рф

Вірогідність розпаду Російської Федерації як наслідок війни Росії проти України аналітики з різних країн обговорюють досить давно і уважно. Дехто з оглядачів вважає, що така вірогідність продовжує зростати.

Як інформує Радіо Свобода, на це звертає увагу «Голос Америки», передає портал PromPolitInform.

«Настав час серйозно поставитися до потенційного розпаду Росії», – пише Олександр Мотиль, професор політології в Ратґерському університеті у Ньюарку (США), у своїй статті для видання The Hill від 13 серпня.

«Путіну явно не вдалося побудувати згуртоване суспільство та функціонуючу економіку»

Олександр Мотиль

Мотиль, який спеціалізується на дослідженні України, Росії та колишнього СРСР, у своїй статті проаналізував реакції і висновки низки аналітиків і коментаторів на останні подіЇ війни в Україні, і вважає, що «хоча світ був би кращим за значно ослабленої Росії, її падіння може не пройти гладко».

Професор Мотиль цитує слова оглядача Washington Post Девіда Ігнатіуса, який зазначає: «Роздроблена, деморалізована Росія – це диявольський майданчик… Внутрішній безлад у Росії ставить перед Путіним серйозну дилему, але це також дуже небезпечно для Заходу».

Росія, зведена до території, обмеженої Санкт-Петербургом, Москвою та Нижнім Новгородом, перестане бути вагомим геополітичним гравцем

Януш Бугайський

А Тетяна Становая з Фонду Карнегі додає: «Кремль одночасно боротиметься з… поглибленням кризи лідерства Путіна, дедалі більшою нестачею політичної підзвітності, дедалі неефективнішими відповідями влади на нові виклики, посиленням фрагментації серед еліт та суспільством, яке стає налаштованим все більш проти влади».

«Путін потрапив у пастку»

Ці аналітики праві, вважає Мотиль, коли хвилюються про потенційний неконтрольований розпад Росії.

Російські еліти зламані та роздроблені. Ніхто не знає, що робити з катастрофічною війною з Україною

Олександр Мотиль

«Путін потрапив у пастку і, можливо, схильний до відчайдушних заходів. Колишній президент і прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, як випливає з його безглуздих послань, можливо, божевільний – і, на жаль, він не самотній у своєму божевіллі. Російські еліти зламані та роздроблені, їм бракує згуртованого та послідовного бачення майбутнього своєї країни; ніхто не знає, що робити з катастрофічною війною з Україною. Як каже Становая, «ці події перетворюють Росію на набагато менш згуртоване утворення, насичене внутрішніми протиріччями та конфліктами, більш мінливе та позбавлене передбачуваності».

Водночас, непередбачуваність і хаотичність давно були притаманними Росії, і її сусіди та західні країни певною мірою призвичаїлися жити з цим, зазначає Мотиль.

Путіну явно не вдалося побудувати згуртоване суспільство та функціонуючу економіку

«30 років у Росії панує розлад. Дійсно, часи Бориса Єльцина в 1990-х роках були особливо важкими, але Путіну явно не вдалося побудувати згуртоване суспільство та функціонуючу економіку. Репресоване суспільство може бути більш поступливим, але воно не є згуртованим і стабільним, як радянська влада зрозуміла під час перебудови. […] Підсумовуючи, пострадянська Росія завжди була, за висловом Станової, «насичена внутрішніми протиріччями та конфліктами». Різниця в тому, що тепер їх видно», – зазначає професор Олександр Мотиль.

Росія, зведена до території, обмеженої Санкт-Петербургом, Москвою та Нижнім Новгородом, перестане бути вагомим геополітичним гравцем

Втім, інші оглядачі, такі як Януш Бугайський із «Джеймстаунського фонду», дотримуються думки про те, що після імовірного розпаду Росія може опинитися під міжнародним контролем, і їй бракуватиме економічних і військових ресурсів, необхідних для реалізації імперіалістичних цілей.

На думку Бугайського, якого цитує Мотиль: «Росія, зведена до території, обмеженої Санкт-Петербургом, Москвою та Нижнім Новгородом, негайно перестане бути вагомим геополітичним гравцем і, отже, загрозою для будь-кого зі своїх сусідів – особливо якщо останні об’єднаються із Заходом. Життя в такій країні може бути біднішим, але воно також, ймовірно, буде безпечнішим».

Інтереси Китаю

Сценарій більш контрольованої Росії, яка, однак, зберегла свою цілісність, але є достатньою мірою залежною і керованою зовнішніми гравцями, імовірно, підходить і Китаю. Відносини Китаю з Росією значно поглибилися останніми роками, особливо на тлі спільної мети послаблення або руйнування домінування США і Заходу загалом у світі, зазначає Голі Еліат у своїй статті для CNBC.

Однак, в динаміці відносин між двома країнами є певні нюанси і боротьба інтересів поза «необмеженою дружбою», оголошеною Володимиром Путіним і Сі Цзінпінем напередодні війни Росії проти України.

«Деякі аналітики порівнюють ці стосунки з казкою про «Златовласку», в якій шукають золоту середину, коли Китай хоче, щоб його союзниця Росія не була ні надто сильною, так щоб кинути виклик Пекіну, ні надто слабкою, щоб залишати Китай ідеологічно ізольованим у боротьбі з Заходом», – пише Еліат.

Китаю необхідно знайти баланс між утриманням Росії якомога слабкішою, щоб переконатися, що вона не становить загрози для Китаю

Етьєн Сула

Незважаючи на своє небажання відкрито критикувати Росію під час війни в Україні, Китай водночас скористався своїм привілейованим становищем у відносинах з нею, розуміючи, що Росії необхідний торговий партнер для життєво важливого для російської економіки продажу нафти, металів та іншої сировини, але купуючи їх зі знижкою.

В інтерв’ю CNBC Етьєн Сула, дослідник Альянсу за забезпечення демократії Фонду Маршала, сказав: «Китаю необхідно знайти баланс між утриманням Росії якомога слабкішою, щоб переконатися, що вона не становить загрози для Китаю, а також гарантувати, що Росія все ще може бути подразником для їхніх спільних суперників – західних демократій на чолі зі Сполученими Штатами».

Водночас, утримувати такий баланс може бути складно, а деякі західні спостерігачі і російські дисиденти почали відверто закликати до «деколонізації» самої Росії, зазначає Аншаль Вора у своїй статті для видання Foreign Policy. Своєю чергою, Марлен Ларуель у статті для журналу Foreign Affairs нагадує, що Росія є найбільшою за територією країною в світі, розташованою в 11 часових поясах, а 20 відсотків її населення складають етнічні неросіяни, а за таких умов «розвал цієї крихкої багатоетнічної держави може призвести до збільшення насильства» на тлі війни в Україні.

Завдання для Заходу і України

Втім, на думку Олександра Мотиля, Заходу і сусідам Росії треба дивитися на цю проблему під іншим кутом.

Існує майже нульова ймовірність того, що Росія раптом позбудеться своєї нестабільності та непередбачуваності

Олександр Мотиль

«Сусіди Росії та Захід уже три десятиліття живуть із глибоко нестабільною та непередбачуваною Росією, – зауважує він. – Якими б не були причини такого стану речей, існує майже нульова ймовірність того, що Росія раптом позбудеться своєї нестабільності та непередбачуваності та припинить сповзання до розпаду».

«Все, що можуть зробити Захід і Україна, а також інші сусіди Росії – це виграти війну, ізолювати себе від хаосу Росії та зрозуміти, що потрібно буде зробити, щоб упевнитися, що бачення Бугайського виявилося довготривалим», – підсумовує Мотиль.

Інші матеріали розділу Прогнози

«Епіцентр Агро» створив математичну модель для прогнозування врожайності

В «Епіцентр Агро» цьогоріч зробили математичну модель, що дозволяє, – знаючи заплановану культуру, – спрогнозувати, яку врожайність на цьому полі залежно від його групи буде отримано. Про це, передає The Ukrainian Farmer, розповів керівник відділу агрохімічних… Продовження…


Українці як етнос можуть зникнути на території України. Вчений-демограф приголомшив підступним планом РФ

Науковець пояснив, що таке «демографічне захоплення територій». Заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ Олександр Гладун вважає, що у випадку, якщо Росія захопить Україну, то українці, як етнос можуть зникнути…. Продовження…


Перспективи глобального зростання у 2024 році. На скільки зросте економіка України

У МВФ вважають, що у 2024 році загальний світовий показник зростання економіки буде несуттєвим. Водночас зростання ВВП деяких країн Африки входитимуть до 10 країн із найкращими результатами, а Україна – матиме один із найкращих показників… Продовження…


Буде прискорення. Нацбанк прогнозує зростання інфляції 2024 року

Відновлення української економіки цього року сповільниться до 3,6%. В перші місяці 2024 року інфляція в Україні залишатиметься близькою до поточних рівнів, але помірно зросте у другому півріччі й до кінця року становитиме 8,6%. Про це йдеться… Продовження…


В Україні прогнозують зростання вартості землі на 40%

За понад два роки з моменту відкриття ринку сільгоспземель в умовах повномасштабної війни росії проти України вартість землі зросла на 10%, що еквівалентно зростанню вартості потенційної застави на $5,5 млрд. Враховуючи чинний коефіцієнт ліквідності сільгоспділянок… Продовження…


Тариф на електроенергію в Україні можуть підвищити вдвічі

Нардеп та член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк офіційно підтвердив, що тариф на електроенергію в Україні може сягнути майже 6 гривень. Про це повідомляє Телеграф, інформує портал PromPolitInform. Депутат звернув… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: