У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Фейки тижня пропаганди рф: мобілізація 80% чоловіків, знищення катерів ССО і американські студенти у ЗСУ

Аналітика 01.09.2023
i75_ArticleImage_24333

Група «Інформаційний спротив» продовжує відслідковувати поширення російською федерацією фейкових повідомлень про війну проти України та спростовувати їх. У рамках щотижневої рубрики публікується нова підбірка фейків, які російська пропаганда поширювала у інформаційному полі протягом минулого тижня. Про це повідомляє портал PromPolitInform.

Мобілізація 80% українських чоловіків

Минулого тижня російські пропагандисти поширили фейк про те, що в рамках загальної мобілізації, яка наразі триває в Україні, примусово мобілізують 80% чоловіків. Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, таку інформацію поширюють пропагандисти та користувачі мережі й посилаються на інтерв’ю керівника Львівського обласного ТЦК та СП Олександра Тіщенка для львівського видання «Leopolis».

Насправді Тіщенко в інтерв’ю львівському виданню повідомляв про ситуацію у Львівській області, а не про мобілізацію у всій країні – лише близько 20% військовозобов`язаних від плану, який мають виконати ТЦК, добровільно приходять до центрів комплектації, встановили розслідувачі фактчекінгового проєкту VoxCheck.

«Прихід до ТЦК – це не автоматична відправка до війська. Потрібно розуміти, що це ціла низка процедур, а також медичний огляд. Оскільки лише кожен п`ятий від необхідної кількості чоловіків приходять до ТЦК без повісток, потрібно продовжувати роздавати їх, щоб уточнити дані. І ті, хто мають законні підстави, по стану здоров’я або з інших причин не бути мобілізованими, точно не потраплять до армії», – пояснює керівник Львівського обласного територіального центру комплектування.

Отже, керівник Львівського обласного ТЦК нічого не казав про загальну мобілізацію 80% чоловіків з усіх областей України, він обґрунтовував необхідність подальшої роздачі повісток саме у Львівській області.

Знищення катерів ССО у Чорному морі

Міноборони рф повідомило, що 30 серпня близько 0:00 з літака морської авіації рф знищено чотири військові катери з десантними групами ССО ЗСУ загальною чисельністю до 50 людей. Пізніше із Су-30 було знищено один військовий катер Сил оборони України з екіпажем на схід від острова Зміїний. Насправді це виявився черговий недолугий фейк, зазначають у СтратКомі ЗСУ.

«У командуванні Сил спеціальних операцій ЗС України заперечили це, закликали довіряти лише перевіреним джерелам інформації та нагадали, що «вірити росіянам – не поважати себе».

Там зазначили, що десь так мало б починатися повідомлення ССО України, якби ми писали у стилі російського міноборони. Такий самий сенс мають заяви росіян про знищення наших воїнів літаками у морі та багато інших:

«Минулої ночі близько 12 тисяч операторів 73-го центру ССО України, озброєні бойовими дельфінами, кротами та шиншилами здійснили спробу десантування на кримське узбережжя. Противник здійснив контратаку бойовими бумерангами. Через це наші воїни були змушені запросити підтримку «Зірки смерті» та флоту галактичної імперії», – зазначили у командуванні.

Розкриття «реальних втрат» ЗСУ

Російські пропагандисти поширюють інформацію, нібито компанія «Київстар» у «промо» своєї благодійної акції розкрила реальні втрати України у війні. Згідно відеоролику компанія закликала надсилати повідомлення загиблим солдатам та стверджувала, що сотні тисяч захисників не зможуть на них відповісти, повідомили в Центрі протидії дезінформації РНБО України.

«Після перевірки інформації у «Київстар» Центр повідомляє, що жодних благодійних акцій компанія не проводила та не поширювала ніяких «промо-роликів», – йдеться в спростуванні.

Як зазначають в ЦПД, поширюючи подібні ІпСО пропагандисти намагаються деморалізувати ЗСУ та вплинути на мобілізацію, поширюючи паніку серед населення.

Американські студенти у ЗСУ

Також минулого тижня у російських Telegram-каналах активно поширювали фейкову інформацію про те, що українське МЗС створило листівки з закликом «Як сплатити за студентські позики? Вступай до Інтернаціонального легіону для захисту України».

Листівку сфабрикували самі росіяни, припустившись кількох помилок. Наприклад, для слова defence використали британське написання (американці написали б defense), а номер телефону почали з двох нулів (використовується для дзвінків за межі США), хоча повинні були використати символи +1.

Подібні матеріали ворог поширює, щоб дискредитувати ЗСУ та уряд України, але вони не мають нічого спільного з реальністю.

Провал російського пропагандистського фільму у білорусі

У Мінську на прем’єру російського пропагандистського фільму «Свідок» про війну в Україні прийшли лише чотири особи. Про це повідомила проросійська активістка Ольга Бондарєва.

Прем’єра проходила у мінському кінотеатрі «Мир». Бондарєва опублікувала фотографію, де вона позує на тлі порожньої зали разом з художницею та іншою пропагандисткою Світланою Жигімонт. «Порожній кінотеатр і лише чотири глядачі. Які один одного чудово знають!» – написала вона у соціальній мережі.

Покази російської пропагандистської картини відбуватимуться лише у трьох містах білорусі – у Мінську, Гомелі та Толочині. У Бресті та Барановичах після кількох показів фільм зняли з прокату. З широкого прокату фільм також зняли у «3D кіно» у торговому центрі «Замок».

Видання «Наша Ніва» перевірило онлайн-сервіс із продажу квитків до мінського кінотеатру «Мир». Виявилося, що на 25 та 26 серпня квитки на показ «Свідка» ніхто не купував, а на 27 серпня було куплено лише три місця.

Інші матеріали розділу Аналітика

Понад 80% українців вірять у перемогу, майже половина бачить її як вихід на кордони 1991 року — опитування

83% опитаних українців вірять у перемогу України, з них 45,5% відповіли, що перемогою вважатиметься вигнання російських військ з усієї території країни та вихід на кордони 1991 року. Про це, інформує Hromadske.ua, свідчать результати опитування, проведеного «Центром… Продовження…


Фейки тижня пропаганди рф: війна між Польщею та Україною, Іноземний легіон та заява Сирського про інвалідність

Група «Інформаційний Спротив» продовжує уважно стежити за медіапростором та викривати добірні фейки роспропаганди у рамках щотижневої рубрики. Наразі ІС до уваги пропонує найбільш резонансні опуси кремлівських фейкоробів, повідомляє портал PromPolitInform. Заява Сирського про інвалідність Російська пропаганда… Продовження…


Розвідка Британії проаналізувала дані про рекордні збитки російського «Газпрому»

Розвідка Великої Британії присвятила свій огляд інформації про рекордні збитки російської державної компанії «Газпром». Про це, повідомляє «Європейська правда», йдеться в оприлюдненому в Twitter (X) огляді про війну РФ проти України, інформує портал PromPolitInform. У відомстві… Продовження…


Ідентифіковано воєнних злочинців рф. Розвідники визначили, хто обстрілює Україну «кинджалами» (СПИСОК)

Оперативники та аналітики Головного управління розвідки Міністерства оборони України ідентифікували 29 осіб командного, льотного та технічного складу 44-го окремого авіаційного полку особливого призначення дальньої авіації військово-повітряних сил повітряно-космічних сил зс рф. Про це повідомляє ГУР МОУ, інформує… Продовження…


Франція передасть Україні далекобійні ракети «Скальп» – ЗМІ

Франція пообіцяла доправити в Україну 40 далекобійних крилатих ракет «Скальп», які вже показали свою ефективність під час війни. Однак при цьому вона не спустошить власних стратегічних ракетних запасів. Як повідомляє Укрінформ, розслідування про французький метод… Продовження…


РФ планує використати Євробачення та Олімпійські ігри для поширення пропаганди, – Yle

Росія збирається скористатися масштабними заходами у країнах ЄС, такими як Євробачення та Олімпійські ігри, щоб послабити Європу, посіяти недовіру та загальмувати підтримку України. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Yle, інформує портал PromPolitInform. Як зазначають джерела… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: