У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Згадаємо: позивний «Медоїд». Вадим Стрілець поліг в бою за Україну

Суспільство 16.09.2023
медоїд

У війні, яку розв’язала росія проти України, українські Захисники і Захисниці демонструють високу майстерність у володінні сучасною зброєю, виявляють високу моральну стійкість, мужність і справжній героїзм, докладають неймовірних зусиль, щоб звільнити нашу землю від російських загарбників. Але кожний відвойований метр території дається нам великою кровю. На превеликий жаль, маємо тих, кого втрачаємо назавжди. Портал PromPolitInform розповідає про одного з земляків-Героїв.

Він був таким як і сотні тисяч беззавітно відданих Україні і відважних її захисників. І в той же час він був, мабуть, одним, хто щиро плекав мрію звільнити території південного напрямку і відсвяткувати Перемогу України. Це Вадим Стрілець. З позивним «Медоїд». На превеликий жаль, його мріям не судилося здійснитися. Бо його життя обірвалося третього серпня 2023 року. В жорстокому бою на Запорізькому напрямку.

Стислі біографічні відомості про нього ми дізналися від Галини, сестри Вадима. Вони, як з’ясувалося, народилися в один день, 3 вересня. З різницею лише у п’ять років. У цьому місяці Вадиму мало б виповнитися сорок вісім років. У селі Зайцеве Синельниківського району будуть завжди пам’ятати цього світлоокого, щирого і доброзичливого чоловіка…

Своє покликання стояти на захисті України Вадим розпочав зі строкової служби, охороняв державний Українсько-Польський кордон. Після звільнення з прикордонних військ відразу перейшов на іншу службу – слідчим, а потім й оперативним співробітником в лінійний відділ міліції міста Синельникове.

У подальшому працював в АТЗТ «Агро-Союз», у загоні «Шериф». У липні 2014 року пішов добровольцем на війну, що охопила Донбас. З 2014 по 2019 рік воював у складі 74 ОРБ на Донецькому напрямку. Захищав ДАП.

Наприкінці 2021 року Стрілець записався до ТРО міста Синельникове. Там 24 лютого 2022 року і зустрів війну, яку РФ розв’язала проти України. Воював у складі 108 ОБР ТРО, у 2 роті 203 батальйону. Третій взвод Медоїдів.

Згадує Віктор Головко,  який пліч-о-пліч служив з Вадимом:

Медоїд був грамотним командиром. Він ніколи не відправляв своїх побратимів на позиції, доки сам до кінця не зясує ситуацію, все не перевірить. Памятаю, як через тиждень після загибелі Медоїда на одну з позицій зайшли орки. Тоді загинуло 4 наших військових. За керування Медоїда, я впевнений, такого б не сталося.

Він міг знаходити потрібні слова в потрібний момент, відкривати в тобі ті ресурси і сили, про які ти навіть сам не здогадувався. Він бачив в людях їх сильні сторони. Грамотно розставляв людей. В першу чергу, він турбувався про людей. Він вселяв оптимізм

Йому довіряли і йому вірили. За ним йшли і молоді і досить зрілі побратими.

Згадує командир роти Андрій Вельдиманов:

Для нашої роти серпень виявився тяжким. У 2022 році та в серпні 2023 року підрозділ зазнав найбільших втрат. Перший бій, і перше бойове знайомство з Медоїдом було як раз на Донецькому напрямку. Нас перемістили вперше на нуль. Ще ми повністю не встигли замінити підрозділ, який захищав позиції, як нас атакували. Ми з Медоїдом у той час були на центральній позиції. Орки лізли справа, зліва і по центру. Наступ ворога ми відбили, а одну позицію, яка була зліва і трохи попереду, втратили. Було дійсно тяжко. Вперше більшість бійців опинилась в такому положенні. І, мабуть, буде справедливо сказати, що без Медоїда ми б не вистояли.

Медоїд – неймовірно зібраний в критичний ситуаціях. Коли ситуація була критичною, я був впевнений, що все буде добре. Що контроль буде здійснюватись належним чином.

Так вийшло і того разу. До вечора я перебував на позиції разом із Медоїдом. Так як були серйозні обстріли, довелось евакуювати багато людей, які отримали контузії. Було і декілька трьохсотих. Вночі провели евакуацію, і було більш менш спокійно до ранку. Десь о 5 ранку з гаубиці рашисти обстріляли ще одну позицію. Ми понесли втрати. Медоїд відправив людей на допомогу, а я виїхав на евакуацію. Військові, що пішли на посилення, потрапили під танковий обстріл, двоє загинуло. Вижив лише Ахілес. Пішла нова атака, нас побачили з «квадріка», обстріляли мінами. Поки після евакуації ми добігли до окопа, мені вдалося залишитися без ушкоджень, а Медоїда, коли заскакував в укриття, поранило.

Мене вразило те, що Медоїд з трьома уламками в лопатці воював півдня. Він відмовлявся від евакуації, розумів, що нам не можна втрачати позиції. А ще не було наказу на відхід. Зіткнення з ворогом було дуже жорстким. Те, що Медоїд зробив під час цього бою, просто не укладається в голові. Не те, що він не проявляв страху… Він боявся, але це його і мотивувало. Таким було наше перше знайомство.

І ще одне. Я ніколи не забуду того чаю, який приготував Медоїд. Це було на передовій. У нього була газова горілка, величезна кружка. Кажу, Медоїду, що було б добре чаю попити. А тут нас засипали мінами, раза чотири рвонуло. То ж чай був смачним, хоч і з землею. Але той чай був незабутнім.

Таких командирів як Медоїд – одиниці. Наші погляди з ним сходилися. Без нього роту було б тяжко сплотити.

«Зустріти такого як Медоїд – велика рідкість. З такими варто бути поруч і за такими варто йти!», – підсумував Андрій Вельдиманов.

Мрія Вадима Стрільця – Перемога України! Він  хотів звільнити території південного напрямку, вигнати орків з нашої землі та потім відпочити на гарячих джерелах у Стрілковому. А ще збирався придбати невеличкий будиночок на березі річки.

На жаль, свої мрії йому не вдалося здійснити.

У Вадима Стрільця залишилась мама, яка в останнє бачила його на свій день народження – 09.07.23. Тоді йому вдалося вирватися на півгодинки, щоб її привітати. Залишилися дружина і син Вячеслав.

А ще у Медоїда залишилося багато друзів серед цивільних, не лише серед побратимів. Друзі до слова, постійно його підтримували. Як приклад, в 2022 році його товариші зі слідчого відділу придбали і передали авто хлопцям на передову. Хлопці машину пофарбували. Автомобіль до цього часу служить українським бійцям.

Пам’ять про Медоїда залишиться в серцях його побратимів, в серцях рідних і близьких. Він віддав життя в бою за Україну.

Інші матеріали розділу Суспільство

Фондом All4Ukraine за час своєї роботи акумульовано та доставлено на передову допомоги на понад 72 мільйони гривень

Нещодавно волонтери All4Ukraine стали одними з головних популяризаторів ініціативи чеського уряду про збір коштів на артилерійські снаряди для українського війська у Словаччині, де народ країни на відміну від свого уряду, активно долучився до допомоги українським… Продовження…


Верховна Рада прийняла важливий закон про пенсії українців, які працювали за кордоном

Сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила у цілому закон про пропорційне обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. Зміни стосуються понад двох мільйонів пенсіонерів: майбутніх і діючих. За прийняття в цілому законопроєкту №… Продовження…


Mercedes-Benz пожертвує дітям і родинам в Україні ще 6 000 000 євро

Автовиробник озвучив бажання передати протягом нинішнього і двох наступних років ще шість мільйонів євро для українських дітей і родин. Пожертва піде через проект «Відродження надії» благочинної організації «SOS-Kinderdörfer weltweit». Про це інформує 24 канал, повідомляє… Продовження…


Столиця повертається до платного паркування: як працюватиме це рішення

З 22 квітня 2024 року у Києві паркування автомобілів стане платним. Перечислити гроші за місце можна буде в застосунку «Київ цифровий». Про це інформує Рубрика, поилаючись на попередження у додатку, повідомляє портал PromPolitInform. У чому проблема?… Продовження…


Мобілізація осіб з інвалідністю – чи можлива після змін у законі?

У законі про зміни умов мобілізації, який ухвалила Верховна Рада в другому читанні та підписав президент Володимир Зеленський 16 квітня, оновили умови для призову осіб з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, інформує портал PromPolitInform. Призов осіб з інвалідністю: які умови Люди з… Продовження…


«Я – ухилянт». У ГУР розповіли про чергову інформаційну операцію Кремля проти України

Росія проводить чергову інформаційну операцію проти України, зокрема, використовуючи начебто ухилянтів. Про це інформує портал PromPolitInform з посиланням на допис ГУР в Telegram. «Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: