У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Світовий банк передбачає більш стрімке зростання української економіки

Прогнози 06.10.2023
світовий банк

Світовий банк покращив прогноз зростання української економіки до 3,5% у 2023 році та 4,0% у 2024 році. У червні банк очікував зростання на 2 та 3,5 відсотки зростання відповідно. Про це повідомляє «Інформаційний спротив», інформує портал PromPolitInform.

Як зазначається у прогнозі для країн Європи і Центральної Азії, що розвиваються, економічні перспективи України, як і раніше, залежать від передбачуваної тривалості російського вторгнення.

«Згідно з орієнтовним сценарієм, у якому активні бойові дії продовжаться до середини 2024 року, очікується, що ВВП зросте на 3,5% у 2023 році і на 4% у 2024 році», – йдеться в повідомленні.

Світовий банк прогнозує, що, починаючи з кінця 2024 року, економіка України відновлюватиметься швидше. Це припущення обумовлено державними інвестиціями в міру пожвавлення відновлювальної та експортної активності.

Як зазначає WB, незважаючи на російське вторгнення, економіка України демонструє ознаки помірного відновлення, чому сприяє надійніше електропостачання та стійке отримання зовнішньої допомоги, яка підтримує суспільний попит.

Після скорочення на 29,1% у 2022 році економіка України виграла від покращення електропостачання, локалізації активних бойових дій та більш надійного отримання зовнішньої допомоги у півріччі 2023 року, що дозволило відновити зростання, йдеться в огляді.

За даними банку, ВВП України почав відновлюватися, причому у другому кварталі 2023 зростання стало позитивним вперше після російського вторгнення. Цьому сприяло державне споживання та помірне відновлення пропозиції у секторах, пов’язаних із підтримкою військової економіки, а також у тих, що отримують вигоду від покращення постачання електроенергії.

Державні витрати зросли на 67% у річному обчисленні в першому півріччі 2023 року, тоді як податкові надходження збільшилися лише на 25%, багато в чому завдяки млявій економічній активності, що триває.

«Втрата робочих місць та доходів у приватному секторі, висока інфляція та втрата активів, викликані війною, звернули назад 15-річне скорочення бідності. Якщо виходити з глобального показника у 6,85 доларів на день (ПКС 2017 року), рівень бідності, за оцінками, збільшиться з 5,5% до 24,1% у 2022 році, внаслідок чого бідними стануть ще 7,1 млн осіб», – наголошується в огляді.

Зазначимо, МВФ прогнозує, що економіка України зросте на 3% у 2024 році. А Кабмін прогнозує, що зростання економіки України прискориться у 2024 році до 5,0% порівняно з 2,8% цього року.

У вересні Державна служба статистики оприлюднила першу оцінку реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у ІІ кварталі 2023 року. Економіка зросла на 19,5%, порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Зростання порівняно з I кварталом склало 0,8%. У І кварталі 2023 року економіка України скоротилася на 10,5% (до І кварталу минулого року).

Інші матеріали розділу Прогнози

«Епіцентр Агро» створив математичну модель для прогнозування врожайності

В «Епіцентр Агро» цьогоріч зробили математичну модель, що дозволяє, – знаючи заплановану культуру, – спрогнозувати, яку врожайність на цьому полі залежно від його групи буде отримано. Про це, передає The Ukrainian Farmer, розповів керівник відділу агрохімічних… Продовження…


Українці як етнос можуть зникнути на території України. Вчений-демограф приголомшив підступним планом РФ

Науковець пояснив, що таке «демографічне захоплення територій». Заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ Олександр Гладун вважає, що у випадку, якщо Росія захопить Україну, то українці, як етнос можуть зникнути…. Продовження…


Перспективи глобального зростання у 2024 році. На скільки зросте економіка України

У МВФ вважають, що у 2024 році загальний світовий показник зростання економіки буде несуттєвим. Водночас зростання ВВП деяких країн Африки входитимуть до 10 країн із найкращими результатами, а Україна – матиме один із найкращих показників… Продовження…


Буде прискорення. Нацбанк прогнозує зростання інфляції 2024 року

Відновлення української економіки цього року сповільниться до 3,6%. В перші місяці 2024 року інфляція в Україні залишатиметься близькою до поточних рівнів, але помірно зросте у другому півріччі й до кінця року становитиме 8,6%. Про це йдеться… Продовження…


В Україні прогнозують зростання вартості землі на 40%

За понад два роки з моменту відкриття ринку сільгоспземель в умовах повномасштабної війни росії проти України вартість землі зросла на 10%, що еквівалентно зростанню вартості потенційної застави на $5,5 млрд. Враховуючи чинний коефіцієнт ліквідності сільгоспділянок… Продовження…


Тариф на електроенергію в Україні можуть підвищити вдвічі

Нардеп та член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк офіційно підтвердив, що тариф на електроенергію в Україні може сягнути майже 6 гривень. Про це повідомляє Телеграф, інформує портал PromPolitInform. Депутат звернув… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: