У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Майже третина українців не володіють жодною іноземною мовою – КМІС

Суспільство 04.11.2023
Man read a book

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування та виявив, що 68% українців мають певні знання принаймні однієї іноземної мови. Не володіють жодною іноземною на будь-якому рівні — 31,8% жителів України.

Про це йдеться в результатах соціологічного дослідження КМІС, інформує портал PromPolitInform.

Також 40% респондентів знають одну іноземну, 23% – дві та 6% – три і більше. Знання іноземної мови є вищими серед молодших, освічених та заможних людей. Відносно краще володіння іноземними — у містах з населенням 500 тисяч людей і більше (77%) та в Києві (84%).

Загалом 68% українців знають на певному рівні щонайменше одну іноземну мову, хоча часто ці знання не є глибокими. Хоч якісь знання англійської має 51% опитаних, однак тільки 23% можуть читати, писати і спілкуватися цією мовою. Майже кожен другий (49%) не має жодних навичок англійської, тобто не зможе зрозуміти короткий текст.

Коли і скільки мов вчити

Тільки 1% опитаних вважає, що не потрібно вивчати іноземні мови. 32% кажуть, що треба вивчати хоча б одну іноземну, 44% вважають — дві, 23% – три і більше. Водночас тільки 31% знає стільки іноземних мов, скільки вважає за потрібне для себе.

Коли запитували, яку саме мову в Україні варто вчити обов’язково, 89% українців відповіли, що англійську.

Досвід використання англійської мови серед українців

За пів року 61% респондентів застосовували англійську в своєму житті. Найбільше — для спілкування зі знайомими. Приблизно 25% опитаних використовували англійську у роботі (19%) або навчанні (18%). Під час подорожей — 13%.

Чи хочуть українці покращувати свій рівень іноземної

Більшість українців (56%) мають бажання підвищувати свій рівень знання іноземної мови, а 30% такого бажання не мають. 61% відповіли, що іноземна наразі не потрібна їм для професії.

Загалом українців можна поділити на умовні чотири категорії щодо вивчення іноземної мови:

  • мають бажання і потребу (28%);
  • мають лише бажання (28%);
  • не мають бажання, але є потреба (2%);
  • не мають ні бажання, ні потреби (42%).

Головні фактори, що перешкоджають вивченню: брак часу – 38%; наявність важливіших пріоритетів – 34%; брак коштів – 33%; брак мотивації – 31%.

Методологія опитування

Дослідження провів Київський міжнародний інститут соціології за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Інтерв’ювання проводилось на запит Міністерства цифрової трансформації і тривало з 25 грудня 2022 року по 6 січня 2023-го за допомогою онлайн-панелі InPoll та телефонних дзвінків.

Усього опитано 2001 дорослого жителя України від 18 років. Вибірка тут квотна, вона репрезентує неінституціалізоване доросле населення України, що проживає на територіях, підконтрольних уряду, за основними демографічними характеристиками (стать, вік, макрорегіон та міський/сільський тип населеного пункту).

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і без урахування дизайн-ефекту і особливостей застосованого методу дослідження) не перевищує 2,2%.

Нагадаємо: Кабмін планує запустити в Україні всеосяжну і доступну програму з вивчення англійської мови. Вона буде відкрита для усіх, незалежно від фінансового стану чи місця проживання.

Фото – з відкритих джерел 

Інші матеріали розділу Суспільство

Фондом All4Ukraine за час своєї роботи акумульовано та доставлено на передову допомоги на понад 72 мільйони гривень

Нещодавно волонтери All4Ukraine стали одними з головних популяризаторів ініціативи чеського уряду про збір коштів на артилерійські снаряди для українського війська у Словаччині, де народ країни на відміну від свого уряду, активно долучився до допомоги українським… Продовження…


Верховна Рада прийняла важливий закон про пенсії українців, які працювали за кордоном

Сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила у цілому закон про пропорційне обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. Зміни стосуються понад двох мільйонів пенсіонерів: майбутніх і діючих. За прийняття в цілому законопроєкту №… Продовження…


Mercedes-Benz пожертвує дітям і родинам в Україні ще 6 000 000 євро

Автовиробник озвучив бажання передати протягом нинішнього і двох наступних років ще шість мільйонів євро для українських дітей і родин. Пожертва піде через проект «Відродження надії» благочинної організації «SOS-Kinderdörfer weltweit». Про це інформує 24 канал, повідомляє… Продовження…


Столиця повертається до платного паркування: як працюватиме це рішення

З 22 квітня 2024 року у Києві паркування автомобілів стане платним. Перечислити гроші за місце можна буде в застосунку «Київ цифровий». Про це інформує Рубрика, поилаючись на попередження у додатку, повідомляє портал PromPolitInform. У чому проблема?… Продовження…


Мобілізація осіб з інвалідністю – чи можлива після змін у законі?

У законі про зміни умов мобілізації, який ухвалила Верховна Рада в другому читанні та підписав президент Володимир Зеленський 16 квітня, оновили умови для призову осіб з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, інформує портал PromPolitInform. Призов осіб з інвалідністю: які умови Люди з… Продовження…


«Я – ухилянт». У ГУР розповіли про чергову інформаційну операцію Кремля проти України

Росія проводить чергову інформаційну операцію проти України, зокрема, використовуючи начебто ухилянтів. Про це інформує портал PromPolitInform з посиланням на допис ГУР в Telegram. «Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: