У Києві
UA | RU
Prompolitinform

В Україні кардинально змінюють правила отримання прав водія. Головні нововведення

Новини 18.11.2023
отримання прав водія

Отримати водійське посвідчення в Україні можна буде без навчання в автошколі. Йдеться про теоретичний курс, який дозволили опановувати самостійно. До того ж у нових правилах не обмежують кількість спроб на складання практичного іспиту з водіння. Більш докладно про зміни у порядку отримання прав водія інформує РБК-Україна, повідомляє портал PromPolitInform.

При підготовці використовувалися джерела: заява міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка у Telegram, повідомлення Міністерства внутрішніх справ, законопроєкт № 7354.

Коли автошколу можна не відвідувати

Кабінет міністрів затвердив новий порядок отримання прав водія. Він суттєво відрізняється від правил, які діяли в Україні впродовж багатьох років. Зміни є частиною реформи, яка впроваджується МВС від літа 2023 року.

Нововведення передбачає, що майбутні водії матимуть вибір – вивчати теорію самостійно чи в автошколі.

Якщо раніше відвідування теоретичного курсу в автошколі було обов’язковим, тепер цю норму прибрали. Документи про проходження теорії в автошколі непотрібні.

Людина може вивчати ПДР вдома. Потім потрібно прийти до будь-якого центру МВС і скласти іспит попередньо записавшись на нього онлайн.

За бажанням, можна звертатися до репетитора чи, як і раніше, навчатися в автошколі.

Як зазначив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, ці нововведення стосуються також проєкту «Автошколи для осіб з інвалідністю». В рамках програми можуть навчатися, зокрема, поранені військові. Самостійне вивчення теорії зробить процес їхньої підготовки зручнішим.

За словами міністра, порядок Кабміну набере чинності з моменту його офіційного оприлюднення (станом на 17 листопада, порядок не було опубліковано). Ці ж зміни передбачені в ухваленому ВР законопроєкті №7354 та мають набути чинності в листопаді 2023.

Як проходить іспит із теорії

Реформа сервісних центрів МВС передбачає створення прозорих умов для складання іспитів.

У кабінетах більше немає «сліпих зон» – встановлено по 4 камери, які забезпечують перехресне знімання та додатково фіксують звук у приміщенні.

Ігор Клименко наголосив, що скласти теоретичний іспит можна у будь-якому центрі МВС країни. Згодом така функція стане доступною і в ЦНАПах.

Записатися на іспит можна онлайн через сайт Головного сервісного центру МВС.

В разі невдалого результату повторно можна спробувати скласти іспит через 10 днів. Кількість спроб – необмежена.

Тип та кількість завдань не змінюються. За 20 хвилин треба відповісти на 20 питань комп’ютерного тесту.

Практика водіння

Приступати до практичного навчання дозволяється лише після успішного складання екзамену з теорії в сервісному центрі МВС. Така можливість зберігатиметься впродовж 12 місяців після отримання свідоцтва про теоретичну підготовку

На цьому етапі навчання обов’язково треба відвідувати практичні заняття в автошколі, пройти програму підготовки (зазвичай – 40 годин водіння з інструктором). Далі треба скласти внутрішній іспит та отримати документ про закінчення автошколи.

Після завершення практичного курсу в автошколі необхідно записатися на екзамен із практики в сервісному центрі МВС. Запис здійснюється через термінали в приміщеннях центрів. Також тестують можливість записатися на іспит онлайн.

Від 1 серпня 2023 кількість спроб для складання практичного екзамену є необмеженою (раніше допускалося лише 3 спроби) впродовж 2-х років від дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки в автошколі. Інтервал між спробами – 10 днів.

Екзаменаційний лист практичного іспиту був оновлений. В цьому документі чітко визначені типові помилки та критерії для оцінювання здібностей кандидата на право отримання водійського посвідчення.

У салоні авто для практичних іспитів встановили по 2 реєстратори та камеру з кутом огляду салону на 360°, щоб унеможливити неправомірні дії екзаменатора.

Алгоритм отримання посвідчення водія за новими правилами

З урахуванням нововведень порядок отримання водійських прав виглядатиме наступним чином:

Підготовка до теоретичного іспиту самостійно чи в автошколі;

Запис на іспит онлайн;

Складання іспиту з теорії в сервісному центрі МВС;

Навчання практиці водіння в автошколі;

Внутрішній іспит в автошколі;

Отримання свідоцтва автошколи про завершення практичного курсу;

Запис до сервісного центру МВС на практичний іспит;

Складання практичного іспиту;

Отримання водійського посвідчення.

Інструкторам загрожують штрафи

Реформа порядку отримання прав водія направлена, зокрема, на боротьбу корупцією. Майбутні водії протягом 30 днів можуть оскаржити дії інструкторів автошколи, та співробітників сервісних центрів у разі:

Порушення порядку підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів (ст. 127-3 Кодексу про адміністративні правопорушення). Карається штрафом від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів, тобто 8500 – 13 600 грн;

Порушення порядку державної акредитації автошкіл та приймання іспитів (ст. 127-3 Кодексу про адміністративні правопорушення). Карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів, тобто 8500 – 17 000 грн; а для працівників МВС – від 1000 до 3000 мінімумів, тобто 17 000 – 51 000 грн.

Замінити посвідчення стало простіше

Після успішного складання теоретичного та практичного іспитів водій отримує посвідчення, яке треба оновити через два роки.

Раніше для цього треба було йти в сервісний центр, а тепер замінити права можна через «Дію», замовивши доставку документа «Укрпоштою».

Для отримання нового посвідчення треба подати заяву в застосунку, а потім обрати один із варіантів:

забрати посвідчення в сервісному центрі МВС;

прийти до найближчого відділення «Укрпошти»;

замовити кур’єра.

Розгляд заявки займатиме до 3 днів, а доставка поштою – до 7 днів. Послуга коштуватиме 294 грн.

Послугою заміни посвідчення можуть скористатися водії, що отримали перші права 2 роки тому, а також ті, хто загубив чи пошкодив документ.

Нагадаємо, в Україні змінили Правила дорожнього руху. Відтак ПДР стали більш наближені до стандартів Європейського союзу.

Також повідомлялося, що у територіальних сервісних центрах МВС українці можуть отримати міжнародне посвідчення водія на підставі національного посвідчення.

Інші матеріали розділу Новини

Збірна України з хокею виграла чемпіонат світу у дивізіоні ІВ – перемога над Литвою підсумувала успіх

Збірна України з хокею без проблем розібралась з Литвою у вирішальному матчі чемпіонату світу. Чемпіонат світу з хокею. Дивізіон ІВ. 5-й тур. Литва – Україна – 1:4 (0:1, 0:1, 1:2) Шайби України: Трахт-2, Денискін, Пересунько «Синьо-жовті»… Продовження…


Володимир Зеленський заявив, що Україна на порозі «нового етапу» війни з Росією

Росія готується до «нового етапу» війни проти України, тому необхідно зірвати її плани. Про це, інформує Радіо Свобода, заявив Президент України Володимир Зеленський під час звернення до прикордонників з нагоди дня Державної прикордонної служби України… Продовження…


В Україні заборонили банкам та ломбардам приймати у заставу товари військового та подвійного призначення

Національний банк України запровадив обмеження для банків та ломбардів. Тепер вони не можуть приймати у заставу товари, які застосовують у військових цілях. Про це повідомляє пресслужба НБУ, інформує портал PromPolitInform. Як уточнили в Нацбанку, тепер банкам та ломбардам… Продовження…


«Зроблено в Україні»: виробники дронів зможуть отримувати гранти на пільгових умовах

Кабінет Міністрів розширив можливості отримання грантів підприємствами, що виробляють дрони. Такі підприємства зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% від вартості поданого проєкту. Про це повіломляє  Урядовий портал, інформує портал PromPolitInform. Відтепер грантові кошти  виробники дронів… Продовження…


Заміна «У» на «Н»: завтра Україна переходить на нове маркування транспорту автошкіл

З 4 травня транспортні засоби автошкіл, на яких кандидати у водії здійснюють практичну підготовку та складають іспити, маркуватимуться новим розпізнавальним знаком “Н” замість звичного “У”. Про це нагадують у Головному сервісному центрі МВС, інформує портал PromPolitInform. Термін “Учбовий… Продовження…


З 4 травня ВЛК не вказуватимуть «обмежено придатний»: оновлений наказ МОУ

Міністерство оборони України внесло зміни до свого наказу №402, який регламентує роботу військово-лікарських комісій (ВЛК). Головною новацією документа є те, що майже повністю (за винятком чотирьох випадків) скасовано індивідуальну оцінку придатності, коли ВЛК могла обирати між формулюваннями “непридатний”… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: