У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Не лише спроба виправдати війну: в ISW пояснили, що стоїть за новими заявами Путіна про «русскій мір»

Аналітика 03.12.2023
630_360_1548325072-327

Президент РФ Володимир Путін знову видав власну концепцію «російської ідентичності», включивши до «російської нації» українців та білорусів. Неслов’янські народи РФ, а також нації, що живуть на територіях, що колись входили до складу СРСР та Російської імперії, на його думку, є частиною ширшого конструкту – «русского міра». Про це пише OBOZ.UA, повідомляє портал PromPolitInform.

Чергову суміш із імперських амбіцій, вигаданої історії та спроб дати «обґрунтування» агресивним війнам, які РФ веде проти інших держав і народів, Путін видав у ході виступу на засіданні Всесвітнього російського народного собору 28 листопада. Аналітики Інституту вивчення війни ISW проаналізували озвучені російським диктатором тези і припустили, чого, крім виправдання вторгнення в Україну, намагався добитися Путін цією промовою.

У згаданій промові кремлівський диктатор остаточно викристалізував свою концепцію російської ідентичності. На його думку, вона складається і з «російської нації», куди Путін крім росіян включає також українців і білорусів, а також з більш широкого поняття «русского міра». У нього, за версією російського президента, входять як неслов’янські народи, які проживають на території РФ, так і всі народи та нації, що населяють території, які колись входили до складу СРСР та Російської імперії.

«Путін повторив свої попередні помилкові твердження про те, що «російська нація» і народ складаються з етнічних росіян, білорусів та українців, які були штучно та насильницьким шляхом розділені внаслідок політичних прорахунків під час та після розпаду Радянського Союзу, стверджуючи, що Росія (держава) має об’єднати цю «російську націю», – звернули увагу на спробу диктатора обґрунтувати свої претензії на Україну та Білорусь аналітики ISW.

«Русскій мір» Путін визначив, як певну спільноту людей, які відчувають духовний зв’язок з «Батьківщиною», вважають себе носіями російської мови і є носіями російської історії та культури – незалежно від їхньої національної чи релігійної приналежності.

При цьому, на думку диктатора, у цій «спільності» росіяни грають чільну роль. Путін заявив, що не може бути Росії як держави, а також «русского міра» без етнічних росіян.

Крім того, Путін натякнув на дійсні претензії РФ. На його думку, Росія складається не тільки з нинішніх російських громадян, але й «всіх інших народів, які коли-небудь жили або живуть у Росії».

«Географічно», у фантазіях Путіна, «русскій мір» поширюється на території, де колись існували Київська Русь, Московське царство, Російська імперія, СРСР та сучасна РФ. Отже, приходять висновків аналітики, претензії Кремля поширюються на Східну Європу, Кавказ і Середню Азію, де, на думку Путіна, живуть «російські співвітчизники».

Також Путін суттєво розширив своє визначення «західної русофобії»: тепер вона включає «агресію» не тільки проти етнічних росіян, а й проти представників неслов’янських народів РФ, як то татари, чеченці, якути та буряти. На думку аналітиків, таким чином російський диктатор розраховує «згуртувати» представників усіх етнічних груп у РФ довкола підтримки агресивної війни проти України.

«У промові Путіна від 28 листопада проводиться чітка відмінність між баченням Путіним російської нації як «триєдиного народу», що складається з росіян, білорусів та українців, тоді як інші регіональні ідентичності в Росії становлять Росію як країну і поділяють «російський світ». Формулювання російської нації (включаючи українців, над якими домінує Москва) підтверджує давні виправдання Кремля вторгнення в Україну та агресії щодо сусідів», – резюмували аналітики.

Нагадаємо, напередодні російський диктатор Володимир Путін виступив перед учасниками засідання Всесвітнього російського народного собору. Він заявив, що війна Росії проти України – це нібито битва країни-агресора за суверенітет, яка має «національно-визвольний характер».

Також не обійшлося без нових розвідок «великого геополітика». Агресивна Росія, за словами Путіна, «повертає та зміцнює свій суверенітет як світова держава», а також «перебуває в авангарді формування нового справедливого світоустрою».

Не обійшовся він без шовінізму. Так, за версією Путіна, російський етнос є домінуючим.

«Росіяни – це більше ніж національність, це зокрема культурна та історична ідентичність», – сказав він.

Інші матеріали розділу Аналітика

Розвідка Естонії про ситуацію на фронті: окупанти зазнають великих втрат у боях за Часів Яр

Розвідувальний центр Сил оборони Естонії констатує, що ситуація на фронті в Україні залишається складною: окупаційні війська РФ мають певні успіхи, хоча й зазнають значних втрат, тоді як ЗСУ відчувають брак боєприпасів. Як інформує портал PromPolitInform,… Продовження…


Половина французької молоді готова воювати в Україні, щоб захистити Францію – опитування

У Франції провели опитування, яке свідчить про те, що 51% молоді країни готові брати до рук зброю та воювати в Україні, якщо це буде потрібно для захисту інтересів їхньої держави. Це випливає з результатів опитування,… Продовження…


Росіяни посилюють «пропаганду страху»: поширюють нові фейки про «підготовку здачі Харкова»

Росіяни, завдаючи терористичних ударів по Харкову, водночас посилюють «пропаганду страху» та спроби інформаційного впливу на цивільних мешканців міста. Як передає портал PromPolitInform, про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації. Пропагандистські ресурси рф продовжують інформаційну кампанію… Продовження…


Опитування показало, скільки українців довірили б владу військовим

45% українців готові після закінчення війни підтримати політсилу, що складалася б з військових. Як повідомляє UA.NEWS, про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова, яке проводилось 21 – 27 березня, передає портал PromPolitInform. Згідно з результатами опитування,… Продовження…


У ЦПД розповіли деталі спецоперації Росії «Майдан-3»

Наразі Росія проводить інформаційну кампанію, що складається з низки тез, а саме: відсутність виборів в Україні, дискредитація головнокомандувача Збройних Сил України, а також мир за будь-яку ціну. Про це, повідомляє Ліга.net, розповів керівник Центру протидії… Продовження…


У Польщі поступово зростає підтримка участі польських військ у війні в Україні – ЗМІ

У польському суспільстві поступово починає зростати підтримка ідеї щодо можливої участі польських військ у війні в Україні. Про це, передає Укрінформ,  повідомляє польське видання RMF24, звертаючи увагу на останнє соцопитування центру United Surveys «Яку допомогу Польща… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: