У Києві
UA | RU
Prompolitinform

В Україні одне з найбільших родовищ припинило видобуток газу. Подробиці скандалу та чому так сталося

Нафта та газ 08.12.2023
сахалінське

Одне із трьох найбільших газових родовищ України зупинило видобуток газу. Пів року тому компанію націоналізували та передали в управління «Укрнафті». Щойно це сталосяь – Держгеонадра звернулася до суду з вимогою скасувати ліцензію на видобуток. У грудні з’явилося рішення, яке зупинило роботу свердловин. Експерти вважають, що за такою схемою дозволи на розробку перспективних надр хочуть віддати з державної власності у приватну. Серед претендентів – міністр часів Януковича. Про це інформує ТСН, повідомляє портал PromPolitInform.

Що відомо про Сахалінське родовище

Олексій Кучеренко – народний депутат і голова тимчасової слідчої комісії з питань кризових явищ в енергетиці під час збройної агресії Російської Федерації проти України каже, що оцінює цю подію як надзвичайну для енергетики. Йдеться про Сахалінське родовище, розробляла яке компанія «Укрнафтобуріння».

Сахалінське родовище розташоване в Харківській області. Це найбільше в Україні розвідане родовище газу та інших вуглеводнів. Запаси становлять 15 мільярдів кубічних метрів газу. З нинішніми обсягами видобутку їх вистачить на 20 років, а їх вартість оцінюють у приблизно чотири мільярди доларів.

Скандальна націоналізація родовища

Цікавинки в цій ситуації додає і скандальна націоналізація родовища. Власне, воно належить компанії «Укрнафтобуріння», так само, як і дозволи та ліцензії на видобуток газу й нафти з нього. До травня цього року компанія була приватною. Крім українців, серед власників – британські та нідерландські інвестори.

«Під час воєнного стану вони аргументуються передусім тим, що так потребує нацбезпека. Тобто з метою посилення енергетичної безпеки націоналізувати це, а через пів року, через 5 місяців забрати ліцензію, зупинити компанію», – каже Олексій Кучеренко.

У квітні 2023 року Печерський суд наклав арешт на корпоративні права компанії. А ще за три дні їх передали «Агентству з розшуку та менеджменту активів», скорочено АРМА. Звідти компанію «Укрнафтобуріння» віддали в управління державній «Укрнафті». Разом із ліцензіями та спецдозволами на розробку надр.

«Укрнафтобуріння» стала частиною «Укрнафти». Правильніше сказати, «Укрнафтобуріння» зараз управляється компанією «Укрнафта». Мала нею управляти АРМА, але у зв’язку з тим, що у них немає ні досвіду, ні, відповідно, фахівців, вони передали під управління державної компанії «Укрнафта». До цього «Укрнафтобуріння» була третьою за обсягами видобутку приватною газовидобувною компанією», – каже експерт ринків енергетики Геннадій Кобаль.

Чому видобуток газу зупинився

Під керівництвом державної «Укрнафти» газовики встигли попрацювати лише пів року. Буквально за лічені дні після націоналізації Державна служба геології та надр України звернулася до суду з вимогою анулювати ліцензію. І її анулювали. Рішення набуло чинності 1 грудня. Від 5 грудня робота з видобутку газу зупинилася.

«Мені здається, що було вибрано найгірше рішення. Нам, щоб наростити 3%, знадобиться, можливо, рік-два. Зараз ми робимо такі подвиги, щоб трошки десь не впало. І тут просто паперовим рішенням чиновника завдаються величезні збитки, втрати для держави, не лише для економіки, а це ж і енергетична безпека», – каже експерт ринків енергетики Геннадій Кобаль.

Олексій Кучеренко звертає увагу, що нові управителі з рішенням про зупинку ліцензії не дуже і сперечалися. А це може означати, що на неї вже є новий претендент. У пресі вже фігурують прізвища міністрів часів Януковича.

Наразі нардеп звернувся із заявою до РНБО та збирається розглядати ситуацію в Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу Верховної Ради.

Інші матеріали розділу Нафта та газ

За три місяці 2024 року Нафтогаз сплатив до держбюджету 18,2 млрд гривень

За січень-березень 2024 року Група Нафтогаз сплатила до державного бюджету податків на суму 18,2 млрд гривень. Про це  повідомили в компанії, передає портал PromPolitInform. Це 6% всіх платежів, що контролюються Державною податковою службою України. «Ми… Продовження…


Ревіталізація свердловин. «Укрнафта» запрошує інвесторів до відновлення видобутку

«Укрнафта» розпочинає програму ревіталізації та запрошує інвесторів до відновлення свердловин. Про це йдеться на сайті компанії, повідомляє портал PromPolitInform. «Важлива частина стратегії компанії зі збільшення видобутку – це відновлення вже пробурених але ліквідованих свердловин, які… Продовження…


Плюс 160 нових свердловин. Укрнафта збільшила запаси на 100 тисяч тонн нафти і мільярд кубометрів газу

Укрнафта отримала бланк нового спецдозволу від Державної служби геології та надр. Це перший спецдозвіл, отриманий Укрнафтою за останні 14 років. Як повідомили у пресслужбі Укрнафти, компанія збільшила загальні видобувні запаси на мільярд кубометрів газу та сто тисяч тонн нафти, інформує портал PromPolitInform…. Продовження…


«Укрнафта» придбала для фронту 79 пікапів на 71 млн грн

ПАТ «Укрнафта» зробило черговий вагомий внесок в обороноздатність України. ЗСУ підсилено 79-ма пікапами. Як передає портал PromPolitInform, про це повідомляється на сторінці компанії у мережі Facebook. «Черговий вагомий внесок ПАТ «Укрнафта» в обороноздатність України. Підтримали… Продовження…


«Укрнафта» отримала від АМКУ дозволи на контроль над 18 активами групи «Глуско»

Антимонопольний комітет України надав ПАТ «Укрнафта» дозволи на набуття в управління часток у статутних капіталах 18 суб’єктів господарювання групи «Глуско». Про це повідомили в АМКУ, інформує портал PromPolitInform. Це сталося після того, як АРМА розірвало договір з… Продовження…


Укргазвидобування запустило ще одну потужну свердловину

Укргазвидобування, що входить до Групи Нафтогаз, запустило нову свердловину із видобутком 400 тис. кубів на добу. Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу, передає портал PromPolitInform. «Ще близько 400 тис. куб. м на добу! Стільки газу дає… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: