У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Візит Президента України до США: перші підсумки зустрічі Зеленського з Байденом та конгресменами

Політика 13.12.2023
зустріч з конгресменами

12 грудня завершився дводенний тур президента України Володимира Зеленського у США. Серед ключових тем стало продовження оборонної співпраці між Україною та Сполученими Штатами, зокрема спільних проєктів з виробництва зброї та систем ППО, а також координація зусиль на наступний рік. Як повідомляє портал PromPolitInform, «Політарена» зібрала усі головні підсумки зустрічей Зеленського з Байденом і конгресменами.

Відео прибуття Зеленського у Білий дім опублікувало видання Sky News та американська журналістка Келлі Маєр. Там українського президента супроводжували український посол Оксана Маркарова, глава Офісу президента Андрій Єрмак, а також міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. На зустріч із Зеленським до Конгресу США прибули й запрошенні представники Демократичної та Республіканської фракцій у сенаті. Згодом в Офісі президента також опублікували відео його візиту до США, однак вже україномовну версію.

Стало відомо, що позиція демократів щодо подальшої підтримки України є чіткою: допомога має продовжуватися, адже адміністрація США та особисто президент Джо Байден неодноразово заявляли, що прагнуть перемоги України. У Білому дому заявили, що саме така позиція відповідає інтересам національної безпеки самих Сполучених Штатів.

Проте позиція республіканців полягає у тому, щоб послабити чинну адміністрацію на чолі з Байденом та посилити виборчі позиції свого єдиного кандидата, який буде визначений влітку наступного року. Перед зустріччю із Зеленським республіканські законодавці не приховували, що не збираються змінювати своєї позиції. Мовляв, прикордонна політика – в пріоритеті над допомогою Україні. Крім того, представники цієї партії акцентували, що міграційні реформи й американський кордон є питаннями внутрішньої політики США, і президент іншої держави не може впливати на них.

Як повідомляє CNN, час для візиту обраний безпрецедентний. Адже ще ніколи Україна не була так близько й одночасно так далеко від допомоги, яка б врятувала ситуацію на фронті.

Зеленський поспілкувався з американськими сенаторами, а також зустрівся зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, який уособлює яскравого представника ультраконсервативного крила республіканців та є прибічником політичних підходів Дональда Трампа. У своєму коментарі після зустрічі Зеленський зазначив, що представники обох партій запевнили його у «повній підтримці України». А переговори зі спікером Джонсоном він охарактеризував як «більше ніж позитивні», однак додав, що важливішими будуть результати, аніж запевнення на словах.

Тим часом сам Майк Джонсон назвав зустріч із Зеленським «гарною». Він також заявив, що перед ухваленням додаткових мільярдів на допомогу Україні хоче побачити ще від адміністрації Байдена чітку стратегію перемоги України та відповідний нагляд за витратами коштів. І хоча Білий дім уже давно сформулював та озвучив відповіді на ці аргументи, повернення республіканців до них може означати банальну відсутність бажання почути конструктивні пояснення.

За словами інших законодавців, які були присутні на зустрічі із Зеленським, його промови були переконливими у частині щодо України. Однак вони не могли вплинути на вперту позицію республіканців, прив’язану до внутрішнього кордону США.

Водночас президент США Джо Байден пообіцяв Володимиру Зеленському підтримку, навіть попри блокування республіканцями нової військової допомоги. Байден додав, що він «не відвернеться від України, та США «продовжуватимуть постачати Україні критично важливу зброю та техніку, доки ми можемо це робити». За його словами, президент Росії Володимир Путін «робить ставку на те, що США не зможуть допомогти Україні». Він наголосив, що поразка України означала б зміцнення Путіна «і потенційних агресорів» у всьому світі.

Український президент також назвав «божевіллям» та відкинув пропозиції про те, що Київ може поступитися територією, захопленою Росією з початку вторгнення, щоб наблизити мир. Натомість Байден повідомив, що схвалив ще 200 мільйонів доларів військової допомоги для Києва.

У Держдепі США уточнили, що черговий пакет військової допомоги Україні не охоплює боєприпаси для засобів ППО і для високомобільних артилерійських ракетних систем, артилерійські снаряди та ракети для придушення радіолокаційних станцій.

Інші матеріали розділу Політика

ЗМІ: посли ЄС погодили проєкт безпекової угоди з Україною, її хочуть фіналізувати до липня

Посли ЄС нібито вже погодили проєкт двосторонньої безпекової угоди між Україною та Євросоюзом у продовження декларації G7 про «гарантії безпеки», її планують фіналізувати до кінця червня. Про це, пише «Європейська правда»,  з посиланням на свої… Продовження…


Велика Британія надає Україні найбільший в історії пакет військової допомоги. Що входить

Міністерство оборони Великої Британії оголосило про передачу Україні найбільшого пакета військової допомоги в розмірі 500 млн фунтів стерлінгів. Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на повідомлення Міноборони Британії у Twitter, передає портал PromPolitInform. «Велика Британія надає Україні… Продовження…


Володимир Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір грошей на снаряди Україні

Президент України Володимир Зеленський відреагував на скепсис словацького прем’єр-міністра щодо збору коштів на боєприпаси для України, у той час як уряд Роберта Фіцо відмовляється надавати військову підтримку Києву. Про це, повідомляє «Європейська правда», Президент України… Продовження…


Володимир Зеленський зробив заяву з приводу Дня Європи

Президент України Володимир Зеленський зробив заяву з приводу Дня Європи, який 9 травня 2024 року відзначають в Україні. Як повідомляє портал PromPolitInform, заява, зокрема, опублікована в телеграм-каналі Президента України. «Наша Європа — це добровільне єднання… Продовження…


Фон дер Ляєн і Макрон переконують Сі Цзіньпіна вплинути на Путіна, щоб той припинив війну в Україні

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та президент Франції Еммануель Макрон закликали президента Китаю Сі Цзіньпіна використати вплив Пекіна, щоб змусити Росію припинити свою війну проти України. Як повідомляє портал PromPolitInform, про це інформує Голос Америки. «Ми розраховуємо на те,… Продовження…


Україна за крок до запрошення до НАТО – Шмигаль

Україна розраховує на те, що члени НАТО ухвалять рішення щодо заявки на членство на наступному саміті у Вашингтоні, який відбудеться в липні. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє  CBC, інформує портал PromPolitInform. “Наша армія працює… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: