У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Між обстрілами люди не живуть, а чекають наступної тривоги – дослідження

Аналітика 23.12.2023
безпека

У громадах, розташованих близько до лінії фронту, між обстрілами люди не живуть, а чекають наступної тривоги і не можуть продуктивно використовувати цю тишу. Про це на брифінгу на тему «Територіальні громади Півдня: стійкість та безпека в умовах прямої загрози життю» в Укрінформі за результатами дослідження, проведеного на звільненій території Херсонської та Запорізької областей, розповіла професор кафедри соціології Українського католицького університету та гостьовий дослідник Центру східноєвропейських та міжнародних досліджень (ZOiS, Берлін) Оксана Міхеєва. Даними спостережень ділиться портал PromPolitInform.

«Ми бачимо, що на перший план абсолютно чітко виходить питання захисту людського життя, ми говоримо про фізичну безпеку, це те, що стало найголовнішим для людей», – розповіла Міхеєва.

За її словами, це пов’язується з наявністю укриттів, бомбосховищ, протиповітряної оборони, системи оповіщення про обстріли.

Як зазначила професор, дуже важлива інформаційна складова. «Йдеться про інформацію в широкому сенсі, особливо в контексті техногенної катастрофи. З одного боку, інформація сприймається людьми на сьогоднішній день як ще одне поле боротьби, де є свої програші, де є свої перемоги. Це дуже важливо, бо люди розуміють, що інформація, яка надходить у різний спосіб, створює такі собі гойдалки у суспільстві», – наголосила вона.

За її словами, люди розуміють, наскільки важливо мати навички роботи з цією інформацією. Водночас Міхеєва відзначила ще один момент у контексті техногенної катастрофи: люди кажуть про те, що, коли їх будинки заливало після підриву росіянами Каховської ГЕС, більшість з них не встигли правильно реагувати.

«Вони говорять про те, що наш інформаційний простір часто заповнений заспокійливим інформаційним шумом від псевдоекспертів і він не дає жодної інформації людині, яка перебуває у вирі техногенної катастрофи», – наголосила дослідниця. За її словами, люди через оці заспокійливі наративи не мають високого рівня тривожності, вони не роблять нічого для того, щоб себе врятувати, не мають жодних протоколів, як діяти в цій ситуації.

Згідно з дослідженням, люди сприймають як частину безпеки її звуковий і часовий виміри.

«Люди говорять про своє право на тишу, причому тишу спокійну, тишу, яка дає безпеку. Вони кажуть про свою тишу, яка є між обстрілами, як про небезпечну – ви не живете в цей час, ви чекаєте наступної тривоги, наступних звуків вибухів і, відповідно, це кардинально змінює життя людей, вони не можуть продуктивно використовувати цю тишу», – переконана Міхеєва.

Вона підкреслила, що це обмежує людину в усьому: у спілкуванні, відпочинку, це заганяє людей у підвали, це час і сили, що забрані у людей назавжди, це втрати, скеровані у майбутнє.

Що стосується питання доступу до їжі, то на території, де проводилося дослідження, такої гострої проблеми наразі немає.

«Люди на початку, дійсно, зіштовхнулися з цим, коли не мали доступу до звичної можливості поповнити свої харчові запаси», – каже дослідниця.

Проте, за її словами, українці демонструють моделі поведінки, напрацьовані під час Голодоморів та у 90-ті роки минулого століття, – вони мають запаси, що дає можливість тривалий час протриматися, прожити автономно. Вміння бути автономним – це теж є частина практики опору, переконана Міхеєва.

Як повідомляв Укрінформ, презентоване дослідження «Об’єднані територіальні громади під час війни: стійкість та безпека в умовах прямої загрози життю» проведене на звільненій території Херсонської та Запорізької областей. Дослідження проводилися на територіях, розташованих близько до лінії фронту та поруч з колишнім Каховським водосховищем з урахуванням наявності в учасників попереднього досвіду перебування в окупації та зіткнення з високим рівнем небезпек, пов’язаних із підривом Каховської ГЕС та близькістю Запорізької АЕС, яка потенційно могла бути використана окупантами як «брудна бомба». Дослідження проведене за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля.

Інші матеріали розділу Аналітика

Розвідка Естонії про ситуацію на фронті: окупанти зазнають великих втрат у боях за Часів Яр

Розвідувальний центр Сил оборони Естонії констатує, що ситуація на фронті в Україні залишається складною: окупаційні війська РФ мають певні успіхи, хоча й зазнають значних втрат, тоді як ЗСУ відчувають брак боєприпасів. Як інформує портал PromPolitInform,… Продовження…


Половина французької молоді готова воювати в Україні, щоб захистити Францію – опитування

У Франції провели опитування, яке свідчить про те, що 51% молоді країни готові брати до рук зброю та воювати в Україні, якщо це буде потрібно для захисту інтересів їхньої держави. Це випливає з результатів опитування,… Продовження…


Росіяни посилюють «пропаганду страху»: поширюють нові фейки про «підготовку здачі Харкова»

Росіяни, завдаючи терористичних ударів по Харкову, водночас посилюють «пропаганду страху» та спроби інформаційного впливу на цивільних мешканців міста. Як передає портал PromPolitInform, про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації. Пропагандистські ресурси рф продовжують інформаційну кампанію… Продовження…


Опитування показало, скільки українців довірили б владу військовим

45% українців готові після закінчення війни підтримати політсилу, що складалася б з військових. Як повідомляє UA.NEWS, про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова, яке проводилось 21 – 27 березня, передає портал PromPolitInform. Згідно з результатами опитування,… Продовження…


У ЦПД розповіли деталі спецоперації Росії «Майдан-3»

Наразі Росія проводить інформаційну кампанію, що складається з низки тез, а саме: відсутність виборів в Україні, дискредитація головнокомандувача Збройних Сил України, а також мир за будь-яку ціну. Про це, повідомляє Ліга.net, розповів керівник Центру протидії… Продовження…


У Польщі поступово зростає підтримка участі польських військ у війні в Україні – ЗМІ

У польському суспільстві поступово починає зростати підтримка ідеї щодо можливої участі польських військ у війні в Україні. Про це, передає Укрінформ,  повідомляє польське видання RMF24, звертаючи увагу на останнє соцопитування центру United Surveys «Яку допомогу Польща… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: