У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Головнокомандувач ЗСУ у статті для CNN визначив головні завдання на 2024 рік для Сил оборони

Аналітика 02.02.2024
жлєбз

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний висловив своє бачення стосовно важливих змін до підходів ведення війни в аналітичному матеріалі для CNN. Про це пишуть Букви, повідомляє портал PromPolitInform.

Генерал переконаний, щоб перемогти ворога, необхідно бути більш мобільними в тактиці та засобах. Використовувати унікальний досвід ведення бойових дій та шукати нові спроможності і шляхи здобуття переваги.

«Перемога потребує унікальної стратегії та слідує унікальній логіці. Наразі добре відомо, що центральним рушієм цієї війни є розробка систем безпілотної зброї. Вони поширюються з неймовірною швидкістю, і сфера їх застосування стає все ширшою», — зазначив Залужний.

Важливо те, що саме ці безпілотні системи, такі як безпілотники, разом з іншими видами новітньої зброї є найкращим способом для України уникнути втягнення в позиційну війну, де ми не маємо переваги. Хоча, зауважує генерал, володіння такими технологіями є ключовим, це не єдиний фактор, що впливає на поточну стратегію.

Необхідно боротися зі зменшенням військової підтримки з боку ключових союзників, борючись із їх власною політичною напругою.

Запаси ракет, засобів протиповітряної оборони та боєприпасів для артилерії наших партнерів вичерпуються через інтенсивність бойових дій в Україні, а також через глобальну нестачу порохових зарядів.

Головнокомандувач ЗСУ застерігає, що Росія, беручи до уваги те, як події на Близькому Сході відвернули увагу міжнародної спільноти, може спробувати спровокувати подальші конфлікти деінде.

Тоді як слабкість режиму міжнародних санкцій означає, що РФ, у партнерстві з деякими іншими, все ще здатна розгорнути свій військово-промисловий комплекс у погоні за війною на виснаження проти коаліції Заходу.

Також генерал закликав визнати суттєву перевагу ворога в мобілізації людських ресурсів і порівняти це з нездатністю державних інституцій в Україні покращити чисельність наших збройних сил без застосування непопулярних заходів.

Недосконалість нормативно-правової бази в нашій державі, а також часткова монополізація оборонної промисловості залишаються під тиском.

Країна залишається ослабленою через недосконалість нормативно-правової бази, а також частковою монополізацією ОПК. Це призводить до вузьких місць у виробництві – наприклад, боєприпасів – що ще більше посилює залежність України від її союзників щодо постачань.

Генерал називає бойовий досвід України, особливо з 2022 року, унікальним – але в інтересах перемоги потрібно постійно знаходити нові шляхи та нові можливості, які допоможуть нам отримати перевагу над ворогом.

Можливо, пріоритетом номер один тут є оволодіння цілим арсеналом (відносно) дешевих, сучасних і високоефективних безпілотних транспортних засобів та інших технологічних засобів.

Адже вже зараз такі засоби дозволяють командирам стежити за ситуацією на полі бою в режимі реального часу, вдень і вночі, за будь-яких погодних умов. Але не тільки це.

Вони надають розвідувальні дані в режимі реального часу, дозволяючи коригувати вогонь цілодобово, без пауз, що дає нам можливість завдавати високоточні удари по ворожих цілях на передових позиціях і в глибині.

Словом, це означає не що інше, як повне перепланування операцій на полі бою – і відмову від застарілого стереотипного мислення.

Нові операції можуть включати створення цифрового поля, радіоелектронний контроль середовища або комбіновану операцію з використанням атакуючих дронів і кіберактивів. Такі операції будуть скоординовані та проводитимуться за єдиною концепцією та планом. Важливо те, що ціль не завжди буде зосереджена виключно на бойових діях.

Це може бути спрямоване на зменшення економічних можливостей противника, або ізоляцію, або виснаження його. Напади можуть мати психологічні цілі.

Водночас на цей час пріоритетом залишається покращення ситуації на полі бою.

У цьому контексті технології мають безсумнівну перевагу в порівнянні із традицією. Вони дозволяють збільшити кількість безконтактних бойових дій і, як наслідок, зменшити рівень втрат.

Також Залужний висловив упевненість, що майбутнє — за новітніми технологіями, завдяки яким Збройні Сили України зможуть проводити ефективні операції.

«Це те, над чим ми у Генеральному штабі тривалий час працюємо, аби докорінно змінити стратегічні підходи, саму філософію підготовки і прийняття воєнно-політичних рішень», — наголосив український генерал.

Наголошує, що дистанційне керування засобами означає менше військових у небезпеці, тим самим зменшуючи рівень людських втрат. Це дає можливість зменшити (хоча, звичайно, не виключити) залежність від важкої техніки під час виконання бойових завдань і загального ведення бойових дій.

І це відкриває можливість завдання раптових масованих ударів по об’єктах критичної інфраструктури та вузлам зв’язку без розгортання дорогих ракет чи пілотованих літальних апаратів.

Подальші переваги стануть очевидними з часом, хоча, звичайно, ворог весь час шукатиме способи захиститися від таких операцій і перехопити або повернути ініціативу.

Системи захисту також потребують постійного вдосконалення, як і заходи протидії, спрямовані на використання ворогом нових технологій.

У цій статті генерал також визначив головні завдання на 2024 рік для Сил оборони України.

Виклик для наших Збройних сил не можна недооцінювати. Це створення абсолютно нової державної системи технологічного переозброєння. Враховуючи все на цей час, ми вважаємо, що створення такої системи може бути досягнуто за п’ять місяців. Наші партнери дотримуються такої ж думки.

Цей час буде витрачено на створення відповідної організаційної структури, заповнення та оснащення посад, забезпечення навчання та підтримки, розбудову допоміжної інфраструктури та логістики та розробку доктринальної основи.

Підсумовуючи, у 2024 році необхідно зосередити наші основні зусилля на трьох напрямках.

Створення системи забезпечення наших збройних сил високотехнологічними засобами.

Представити нову філософію навчання та ведення війни, яка враховує обмеження щодо ресурсів і способи їх використання.

І якомога швидше впровадити освоєння нових бойових можливостей.

Ми вже маємо можливості знищити ворога і забезпечити існування державності. Нашою метою має бути скористатись моментом – максимально накопичити новітні бойові можливості, які дозволять залучити менше ресурсів для нанесення максимальної шкоди ворогу, припинити агресію та захистити від неї Україну в майбутньому.

Інші матеріали розділу Аналітика

Розвідка Естонії про ситуацію на фронті: окупанти зазнають великих втрат у боях за Часів Яр

Розвідувальний центр Сил оборони Естонії констатує, що ситуація на фронті в Україні залишається складною: окупаційні війська РФ мають певні успіхи, хоча й зазнають значних втрат, тоді як ЗСУ відчувають брак боєприпасів. Як інформує портал PromPolitInform,… Продовження…


Половина французької молоді готова воювати в Україні, щоб захистити Францію – опитування

У Франції провели опитування, яке свідчить про те, що 51% молоді країни готові брати до рук зброю та воювати в Україні, якщо це буде потрібно для захисту інтересів їхньої держави. Це випливає з результатів опитування,… Продовження…


Росіяни посилюють «пропаганду страху»: поширюють нові фейки про «підготовку здачі Харкова»

Росіяни, завдаючи терористичних ударів по Харкову, водночас посилюють «пропаганду страху» та спроби інформаційного впливу на цивільних мешканців міста. Як передає портал PromPolitInform, про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації. Пропагандистські ресурси рф продовжують інформаційну кампанію… Продовження…


Опитування показало, скільки українців довірили б владу військовим

45% українців готові після закінчення війни підтримати політсилу, що складалася б з військових. Як повідомляє UA.NEWS, про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова, яке проводилось 21 – 27 березня, передає портал PromPolitInform. Згідно з результатами опитування,… Продовження…


У ЦПД розповіли деталі спецоперації Росії «Майдан-3»

Наразі Росія проводить інформаційну кампанію, що складається з низки тез, а саме: відсутність виборів в Україні, дискредитація головнокомандувача Збройних Сил України, а також мир за будь-яку ціну. Про це, повідомляє Ліга.net, розповів керівник Центру протидії… Продовження…


У Польщі поступово зростає підтримка участі польських військ у війні в Україні – ЗМІ

У польському суспільстві поступово починає зростати підтримка ідеї щодо можливої участі польських військ у війні в Україні. Про це, передає Укрінформ,  повідомляє польське видання RMF24, звертаючи увагу на останнє соцопитування центру United Surveys «Яку допомогу Польща… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: