У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Фейки тижня пропаганди рф: чорна трансплантологія, гоніння на християнство та хімічна зброя ЗСУ

Аналітика 16.03.2024
i75_ArticleImage_24333

Група «Інформаційний спротив» продовжує уважно стежити за медіапростором та викривати добірні фейки роспропаганди у рамках щотижневої рубрики. Наразі до уваги пропонуються найбільш резонансні опуси кремлівських фейкоробів. Про це повідомляє портал PromPolitInform.

Чорна трансплантологія

Ворожі TG-канали поширюють відеозапис, який нібито зняли на одному з кладовищ Одеси.

За словами пропагандистів, на вказаному кладовищі ховають українських військових, органи яких начебто вилучили для подальшого продажу, повідомили у Центрі протидії дезінформації.

«Першоджерелом відео є акаунт у TikTok, який нині видалено. Також через специфіку запису встановити точну адресу й дату зйомки з метою ідентифікації неможливо. Водночас таблички на могилах у відео підписані російською мовою, тоді як зараз підписи робляться виключно українською, що також вказує на давність зйомки», – зазначили у ЦПД.

Центр разом з колегами із СБУ встановили, що подібні кадри поширюються щонайменше з 2015 року, ворожа пропаганда використовує їх для проведення інформаційної кампанії під назвою «Чорна трансплантологія».

Хімічна зброя ЗСУ

Російська пропаганда поширює фейк про те, що Сили оборони України начебто застосовують хімічну зброю, а розробниками та постачальниками бойових отрут Києву є західні країни.

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, російський мінпромторг такими заявами відпрацьовує кремлівські методички з наративами про міфічні «біолабораторії», «бойових комарів» та іншу нісенітницю.

«Жодних підтверджень і реальних фактів путінське відомство не надає. Поширений фейк є продовженням дезінформаційної кампанії кремля проти України з метою дискредитувати її керівництво в очах міжнародної спільноти», – йдеться у повідомленні.

Десант на правобережжя Херсонщини

Російські пропагандисти із посиланням на херсонського колаборанта і гауляйтера володимира сальдо поширюють фейкову інформацію про «висадку десанту» на підконтрольній Україні території поблизу Антонівського мосту на правому березі Херсонщини. Про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації.

Пропагандисти заявляють, що ворожі десантники вступили в бій з українськими військовими та досягли успіху. Вони порівнюють цю операцію з успішною висадкою десанту радянської армії у цьому ж місці під час Другої світової війни.

Ця інформація є фейком. Як повідомили у Силах оборони півдня України, насправді українські військові зустріли щільним вогнем російську ДРГ, яка, рухаючись на човні, намагалася атакувати наші позиції. Росіяни відступили зі значними втратами.

Гоніння на християнство в Україні

Мережа під прикриттям УПЦ (МП), яку днями викрила Служба безпеки, мала прямий зв’язок із ФСБ, російською православною церквою та зрадниками, що працюють на кремль.

Про це повідомляє Оперативний ЗСУ та ще низка українських пабліків, показуючи фейки, які розганяли в українському інфопросторі.

Інші матеріали розділу Аналітика

Розвідка Естонії про ситуацію на фронті: окупанти зазнають великих втрат у боях за Часів Яр

Розвідувальний центр Сил оборони Естонії констатує, що ситуація на фронті в Україні залишається складною: окупаційні війська РФ мають певні успіхи, хоча й зазнають значних втрат, тоді як ЗСУ відчувають брак боєприпасів. Як інформує портал PromPolitInform,… Продовження…


Половина французької молоді готова воювати в Україні, щоб захистити Францію – опитування

У Франції провели опитування, яке свідчить про те, що 51% молоді країни готові брати до рук зброю та воювати в Україні, якщо це буде потрібно для захисту інтересів їхньої держави. Це випливає з результатів опитування,… Продовження…


Росіяни посилюють «пропаганду страху»: поширюють нові фейки про «підготовку здачі Харкова»

Росіяни, завдаючи терористичних ударів по Харкову, водночас посилюють «пропаганду страху» та спроби інформаційного впливу на цивільних мешканців міста. Як передає портал PromPolitInform, про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації. Пропагандистські ресурси рф продовжують інформаційну кампанію… Продовження…


Опитування показало, скільки українців довірили б владу військовим

45% українців готові після закінчення війни підтримати політсилу, що складалася б з військових. Як повідомляє UA.NEWS, про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова, яке проводилось 21 – 27 березня, передає портал PromPolitInform. Згідно з результатами опитування,… Продовження…


У ЦПД розповіли деталі спецоперації Росії «Майдан-3»

Наразі Росія проводить інформаційну кампанію, що складається з низки тез, а саме: відсутність виборів в Україні, дискредитація головнокомандувача Збройних Сил України, а також мир за будь-яку ціну. Про це, повідомляє Ліга.net, розповів керівник Центру протидії… Продовження…


У Польщі поступово зростає підтримка участі польських військ у війні в Україні – ЗМІ

У польському суспільстві поступово починає зростати підтримка ідеї щодо можливої участі польських військ у війні в Україні. Про це, передає Укрінформ,  повідомляє польське видання RMF24, звертаючи увагу на останнє соцопитування центру United Surveys «Яку допомогу Польща… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: