У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Верховна Рада підтримала реформу фінансування вищої освіти. Які зміни чекають на студентів

Законодавство 20.03.2024
юддлошгппвасм

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам». Він запроваджує зокрема гнучку систему державного співфінансування вищої освіти, включаючи гранти студентам. Як інформує Новини.LIVE, про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає портал PromPolitInform.

«Це про принцип «гроші ходять за студентом» та гнучку систему співфінансування від держави. Зокрема будуть гранти, які повністю та частково покривають навчання», — повідомив посадовець.

За словами Федорова, у студентів буде більше свободи під час вибору ЗВО, адже вони не будуть обмежені наявністю бюджетних міст. Також це про підвищення якості освіти — завдяки конкуренції між університетами за студентів. Цей законопроєкт стане геймченджером для вищої освіти.

Проєкт підтримали 236 народних депутатів.

Детальніше про законопроєкт №10399

Метою проєкту №10399 є перетворення системи фінансування вищої освіти шляхом розширення способів фінансування навчання студентів, підвищення ефективності використання державних коштів для фінансування державного замовлення та цільової підтримки, а також удосконалення механізму формування та розподілу державного замовлення.

У документі передбачено внесення змін до закону «Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів» щодо уточнення процедури складання прогнозу потреби ринку праці та формування державного замовлення.

Проєктом закону визначаються категорії осіб, які можуть отримати другу вищу освіту за рахунок державного (місцевого) бюджету.

Також планується внесення змін до статті 64 закону «Про вищу освіту» щодо працевлаштування осіб, які здобувають вищу освіту, та додаток статті 64.1, де визначаються умови працевлаштування таких осіб, включаючи укладення договору про працевлаштування у разі отримання пропозиції від роботодавця.

Крім того, визначаються функції територіальних органів центрального органу виконавчої влади з питань зайнятості населення та трудової міграції у зв’язку з реалізацією механізму працевлаштування осіб, які здобувають вищу освіту за рахунок державного замовлення.

Також пропонується нормувати перехід від моделі фінансування закладів вищої освіти до фінансування здобуття вищої освіти, включаючи розширення переліку способів фінансування за рахунок коштів загального фонду державного бюджету та місцевих бюджетів.

Що ще треба знати

Нагадаємо, за словами народної депутатки України від фракції «Слуга Народу» Юлії Гришиної, кількість закладів вищої освіти в Україні значно перевищує потреби. Тому кількість ВНЗ зменшуватиметься, здебільшого шляхом об’єднання деяких з них.

Як повідомлялось, раніше Гришина повідомила, що формат заочного навчання в Україні потрібно змінювати, однак не скасовувати цю форму. На заочній формі навчається дуже велика кількість українців, у тому числі й військові. Також депутатка розкритикувала заклади освіти, які досі працюють в онлайн форматі. Особливо тих, які знаходяться у більш безпечних регіонах.

Інші матеріали розділу Законодавство

Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію: коли почнуть діяти нові правила

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію №10449. За відповідне рішення проголосували 283 народних депутатів, інформує портал PromPolitInform. Основні положення з документа є такими: Замість строкової служби вводиться базова військова служба терміном 5… Продовження…


Мобілізація засуджених: Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт

Верховна Рада 10 квітня ухвалила в першому читанні законопроєкт № 11079-1 про мобілізацію засуджених. Як пише Бабель, про це повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, інформує портал PromPolitInform. Законопроєкт підтримав 281 нардеп. Документ пропонує, що під час… Продовження…


Президент України підписав законопроєкт про створення електронного кабінету військовозобов’язаного

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10062, який передбачає повноцінний запуск системи електронного військового обліку в Україні. Про це йдеться на сайті Верховної Ради України, інформує портал PromPolitInform. Документ, зокрема, узаконює створення електронного кабінету військовозобов’язаного, який дозволить… Продовження…


 В Україні знижено мобілізаційний вік до 25 – Зеленський підписав закон

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який знижує вік призову з 27 до 25 років. На сайті Верховної Ради оновився статус закону №9281 — сьогодні документ повернуто з підписом від президента, інформує портал PromPolitInform. Парламент ухвалив закон ще 30 травня 2023… Продовження…


У Міноборони назвали зміни до законопроєкту про мобілізацію

У Міністерстві оборони України вчора, 27 березня, назвали шість головних нововведень, які передбачає запропонований проєкт закону про мобілізацію та військовий вишкіл. Про це розповіли у пресслужбі Міноборони, передає портал PromPolitInform. Так, законопроєкт №10449 про мобілізацію… Продовження…


З квітня в Україні виростуть штрафи для роботодавців: за що каратимуть суворіше

Вже з 1 квітня мінімальна заробітна плата в Україні зросте до 8000 грн. А оскільки саме до цього показника прив’язано розміри штрафних санкцій, зокрема й тих, що застосовують до роботодавців, важливо знати, про які суми йтиметься. Про них, інформує «Факти та коментарі», розповіли спеціалісти Східного… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: