У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Явно простежується цілеспрямована робота щодо зниження вартості ОПЗ, – Щуриков

Приватизація 21.08.2016
55

На сьогоднішній день явно простежується цілеспрямована робота щодо зниження вартості ОПЗ. Таку думку у себе в блозі висловив перший заступник директора ПАТ «Одеський припортовий завод», юрист Микола Щуриков, коментуючи заяву глави ФДМ Ігоря Білоуса про можливе зниження ціни підприємства на 50%.

При цьому Щуриков привів хронологію подій навколо спроби продати держпідприємство:

Ще влітку 2014 року ОПЗ потрапив до переліку об’єктів для приватизації.

Восени того ж року прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що приватизацію ОПЗ і інших привабливих об’єктів необхідно починати з продажу невеликих пакетів (до 5%) акцій на західних біржах (зокрема, на Варшавській біржі). Зазначу, що це досить розумне рішення, яке б забезпечило прозорість старту приватизації і головне – дозволило б визначити реальну вартість акцій ОПЗ, яка могла виявитися більше планованих 500 млн дол.

Кабмін підтримав, визначивши, що 5% акцій ОПЗ повинні бути реалізовані на біржових торгах до 31 травня 2015 року, а 94,56% акцій – на конкурсі з відкритою пропозицією ціни за принципом аукціону до 30 вересня 2015 року.

Далі ФДМ кілька разів заявляв про намір продажу ОПЗ, а потім її відкладав то посилаючись на технічні моменти, то на необхідність законодавчих змін.

У липні 2015 року глава ФДМ Білоус заявив, що приватизація (тобто продаж контрольного пакета) ОПЗ буде проводитися в другій половині листопада. А в зв’язку з тим, що парламент так і не проголосував за зміни в частині приватизації, 5% акцій ОПЗ будуть виставляти на фондовій біржі «Перспектива» в кінці серпня – 26 серпня.

Білоус тоді відзначав постійно зростаючий інтерес інвесторів, говорив, що їх кількість тільки збільшується.

5 серпня 2015 року ФДМ виставив на біржі 5% акцій ОПЗ, яка повинна була відбутися 26 серпня 2015 року.

Однак 19 серпня Кабмін відклав приватизацію ОПЗ, «щоб провести її за новими правилами» – після прийнять в ВР змін щодо приватизації. Ключові пункти цих змін:

– Скасування продажу стартових 5% акцій великих держпідприємств.

– Неможливість участі в приватизації представників країн-агресорів.

– Можливість залучати до процесу високопрофесійних, кваліфікованих і неупереджених радників.

– Нова методологія оцінки підприємств.

Це важливий момент. За наполяганням саме ФДМ скасований механізм сигнального продажу 5%. Хоча продаж 5% дозволив би прощупати ринок і зрозуміти реальну вартість ОПЗ. Цілком ймовірно, що вона виявилася б набагато вище 500 млн. дол. Але від цього чомусь відмовилися.

Цікаво, що Саакашвілі ці зміни порадували.

У листопаді парламент безуспішно кілька разів намагався прийняти в першому читанні зміни.

Паралельно 19 листопада 2015 року було озвучено перші безпідставні звинувачення з боку Саакашвілі в зловживаннях на ОПЗ на 90 млн дол. США.

20 листопада 2015 року вже Сакварелідзе повідомив про обшуки на ОПЗ і що розслідується факт злочинного заволодіння 4 млрд грн держкоштів на ОПЗ.

24 листопада ВР знову відмовилася підтримати зміни по приватизації (Яценюк сказав, що це 8-й або 10-й раз).

Весь грудень 2015 року Саакашвілі і Сакварелідзе активно продовжують нагнітати ситуацію фантастичними заявами про корупцію і розтратах, а так само радіти, що вдалося зберегти ОПЗ в держвласності. Цитую Саакашвілі: «Одеський припортовий завод, слава Богу, в Одесі, я змусив їх не продавати. Яценюк хотів сплавити своїм друзям, а ми влаштували скандал з Айварасом».

28 січня 2016 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про зміни по приватизації (законопроект 2319-д).

Стає очевидно, що приватизація може відбутися дуже скоро. Реакція Саакашвілі слідує негайно.

3 лютого 2016 року губернатор заявив, що очікує реакції президента на дії Яценюка щодо ОПЗ і вимагає поміняти все керівництво заводу.

8 лютого 2016 року глава ФДМ заявив, що ОПЗ на 99% готовий до приватизації.

16 лютого ВР в цілому прийняла зміни по приватизації («Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процесу приватизації»). 4 березня він був підписаний президентом. Саакашвілі не заспокоювався. Кількість звинувачень з його боку лише збільшується.

18 травня голова уряду Володимир Гройсман зазначив, що були проведені консультації з міжнародними партнерами, і багато іноземних представників готові взяти участь в аукціоні.

«Конкурс призначений на 26 липня. Закривати операцію будемо в серпні. Я дуже сподіваюся, що до вересня гроші вже будуть в бюджеті», – зазначив Білоус.

Також Білоус 13 липня 2016 року заявив, що покупкою ОПЗ на конкурсі серйозно цікавиться як мінімум сім компаній, які вже підписали з ФДМ необхідні документи для ознайомлення з підприємством і його звітністю.

А тепер кульмінація.

14 липня 2016 року рівно за 4 дні, два з яких вихідні, до завершення подачі заявок НАБУ проводить обшуки у справі ОПЗ і затримує главу наглядової ради «ОПЗ» Сергія Перелому і мене.

18 липня, в день закінчення подачі заявок, в ФДМ повідомили, що жодної заявки на участь в конкурсі не надійшло.

Коментар ФДМ: «З моменту публікації оголошення про продаж заводу ним зацікавилися потенційні інвестори, які підписали відповідні договори про конфіденційність. Але після знайомства з пакетом документів і вивчення ситуації в Україні і навколо заводу всі вони висловили неготовність брати участь в конкурсі на певних умовах і озвучили головні причини свого рішення.

Найбільше запитань і сумнівів у інвесторів викликали:

– Борг перед Group DF.

– Суди з компанією «Нортіма».

– Обмеження на репатріацію дивідендів.

– Відсутність податкових пільг і преференцій для інвестора.

– Завищена ціна на тлі озвучених вище проблем заводу і загальних політичних і економічних ризиків країни.

19 серпня 2016 року глава ФДМ на брифінгу заявив, що стартова ціна на ОПЗ може бути знижена майже в два рази. За словами Ігоря Білоуса повторний аукціон з продажу ОПЗ може відбутися в кінці вересня, або на початку жовтня.

Явно простежується цілеспрямована робота щодо зниження вартості ОПЗ. Все це відбувається за активної участі реформатора Саакашвілі, який використовує НАБУ і САП, але це тема для окремого посту.

Залишилося тільки дізнатися ім’я щасливого покупця ОПЗ, який придбає завод на 50% дешевше, а це 250 млн дол. США замість анонсованих 500 млн дол. США.

Інші матеріали розділу Приватизація

Фонд держмайна та Prozorro.Продажі розроблять маркетингову стратегію для великої приватизації

Фонд державного майна України разом із АТ «Прозорро.Продажі» посилять співпрацю і разом розроблять маркетингову стратегію для ефективної великої приватизації. Про це повідомив у Тelegram голова ФДМУ Віталій Коваль, передає портал PromPolitInform. «Зустрівся з керівництвом АТ «Прозорро.Продажі» <…>… Продовження…


Україна оголосила про «велику приватизацію»: які підприємства продадуть

Щоб залучити якомога більше грошей до бюджету, уряд України планує відновити «велику приватизацію» у 2024 році. Приватним інвесторам віддадуть багато об’єктів. Про це, інформує PaySpaceMagazine, розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль на щорічній пресконференції, повідомляє портал PromPolitInform. За… Продовження…


Власник «Великої кишені» і «Велмарту» Роман Лунін придбав Київський протезний завод за 165 млн грн

На аукціоні з приватизації Київського протезного заводу перемогла зі ставкою 165 млн гривень компанія ТОВ «Реал Славутич 1», яка входить у Retail Group Романа Луніна Переможцем аукціону з продажу єдиного майнового комплексу «Київське експериментальне протезно-ортопедичне… Продовження…


Фонд держмайна вп’яте виставив на продаж Білгород-Дністровський порт

Фонд державного майна знову виставив на приватизацію єдиний майновий комплекс держпідприємства «Білгород-Дністровський морський торговельний порт». Аукціон з приватизації порту призначено на 21 березня, стартова ціна активу становить 183,95 млн грн. Про це повідомляє Цензор.Нет з… Продовження…


Найбільший об’єкт приватизації Миколаєва виставили на продаж

Фонд держмайна виставив на продаж дослідний завод Інституту імпульсних процесів і технологій Національної академії наук України – найбільший об’єкт приватизації у місті Миколаєві. Про це повідомила пресслужба Фонду, інформує портал PromPolitInform. Торги заплановані на 4 березня, стартова ціна –… Продовження…


Кабінет міністрів заборонив приватизацію держмайна на ТОТ

Кабмін заборонив приватизацію державного і комунального майна на територіях активних бойових дій на період воєнного часу. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабміну сьогодні, 22 грудня. Як інформує портал PromPolitInform, про це повідомили у Мінреінтеграції…. Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: