У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Земля на продаж. 7 положень нового закону про обіг земель

Законодавство 29.08.2019
ya-14902

У результаті приватизації сільськогосподарських земель близько 7 мільйонів селян набули права на земельну частку (пай) загальною площею майже 28 мільйонів гектарів. Проте зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель – стимул для розвитку аграрного сектору України та поліпшення стану земель.

Про те, яким буде ринок сільгоспземель, якщо його запустять, в публікації на ЛІГА.Новини розповіла в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, повідомляє портал ПромПолітІнформ.

В світі залишилося всього 5 країн, де земля сільськогосподарського призначення не є товаром. Це КНДР, Венесуела, Куба,Таджикістан і Україна. Щорічні вигоди від зняття мораторію на продаж і створення ринку земель можуть становити до $1,5 млрд.

Україна – у передчутті зняття мораторію. Адже президент Володимир Зеленський має намір впровадити вільний обіг земель сільгосппризначення вже наступного року.

Необхідними умовами запровадження обігу сільськогосподарських земель є контрольоване відкриття ринку земель, державна підтримка малого та середнього бізнесу в аграрній сфері економіки, а також встановлення необхідних законодавчих обмежень з використанням кращого іноземного досвіду. Оприлюднений президентський законопроект має бути протягом двох найближчих тижнів.

Що має бути прописано в проекті закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення»?

  1. Набувачами земель сільськогосподарського призначення є виключно громадяни України.

Іноземні громадяни та особи без громадянства не мають права набувати землі сільськогосподарського призначення у власність. Передбачено встановлення граничних розмірів земель сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності однієї особи, та обмеження площі максимальної оренди в межах адміністративних одиниць:

– ліміт площі земель у власності дискутується, однак орієнтир – 100 – 200 га на особу;

– ліміт максимальної площі земель в оренді – не більше 35% площі сільськогосподарських угідь на території району та/або об’єднаної територіальної громади, якщо площа такої громади дорівнює або перебільшує середню площу району.

  1. Вводяться антиспекулятивні механізми.

Стягнення державного мита у розмірі 50% від грошової оцінки земельної ділянки у випадку перепродажу земельної ділянки протягом перших трьох років. Ця норма не розповсюджується на банківські установи.

  1. Гарантується користувачам (поточним орендарям) збереження земельного банку.

У випадку зміни власника земельної ділянки шляхом запровадження обов’язку новому власнику гарантується право переукласти із землекористувачем договір оренди на тих самих умовах, що були з попереднім власником.

  1. На початковому етапі дії ринку земель (2 роки) ціна земельної ділянки не може бути нижча нормативної грошової оцінки.

Ціни для всіх угод купівлі/продажу, за якими реєструються права власності, підлягають державній реєстрації, що дозволить НБУ проводити регулювання ринку іпотеки.

  1. Надання права набуття банками у власність земельних ділянок у разі несплати іпотеки із обов’язковим відчуженням виключно через електронні аукціони.

Санкції застосовуються до банків, які не провели відчуження протягом 24 місяців після набуття у власність. Банки не можуть ставати власниками землі більш як на цей термін.

  1. Обіг сільськогосподарських земель запроваджується наприкінці сільськогосподарського сезону.

Запровадити ринок землі варто, наприклад, з 1 вересня/жовтня. Це надасть достатньо часу для впровадження інструментів фінансування та не буде перешкоджати виробничому циклу, але не раніше ніж за 6 місяців після прийняття законопроекту «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

  1. Створення механізму часткового гарантування кредитів забезпечить доступ до банківського кредитування з метою купівлі землі та інвестицій для малих та середніх сільгоспвиробників, які раніше не мали такого доступу.

Окрім зняття мораторію, законопроект спрямований на врегулювання низки проблемних питань та оптимізацію процесів у земельних відносинах й створення відкритої інформаційної системи, яка відображає стан розвитку земельних відносин в Україні, та забезпечення їх прозорості.

Інші матеріали розділу Законодавство

В Україні узаконили працю найманих домашніх працівників

В Україні законодавчо врегулювали зайнятість домашніх працівників, які працюють за наймом у сім’ях, – наприклад, покоївок, прибиральників, ремонтників, садівників тощо. Для них запроваджуються спеціальні трудові договори, але лише якщо робота здійснюється регулярно та на постійній… Продовження…


Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію: коли почнуть діяти нові правила

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію №10449. За відповідне рішення проголосували 283 народних депутатів, інформує портал PromPolitInform. Основні положення з документа є такими: Замість строкової служби вводиться базова військова служба терміном 5… Продовження…


Мобілізація засуджених: Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт

Верховна Рада 10 квітня ухвалила в першому читанні законопроєкт № 11079-1 про мобілізацію засуджених. Як пише Бабель, про це повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, інформує портал PromPolitInform. Законопроєкт підтримав 281 нардеп. Документ пропонує, що під час… Продовження…


Президент України підписав законопроєкт про створення електронного кабінету військовозобов’язаного

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10062, який передбачає повноцінний запуск системи електронного військового обліку в Україні. Про це йдеться на сайті Верховної Ради України, інформує портал PromPolitInform. Документ, зокрема, узаконює створення електронного кабінету військовозобов’язаного, який дозволить… Продовження…


 В Україні знижено мобілізаційний вік до 25 – Зеленський підписав закон

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який знижує вік призову з 27 до 25 років. На сайті Верховної Ради оновився статус закону №9281 — сьогодні документ повернуто з підписом від президента, інформує портал PromPolitInform. Парламент ухвалив закон ще 30 травня 2023… Продовження…


У Міноборони назвали зміни до законопроєкту про мобілізацію

У Міністерстві оборони України вчора, 27 березня, назвали шість головних нововведень, які передбачає запропонований проєкт закону про мобілізацію та військовий вишкіл. Про це розповіли у пресслужбі Міноборони, передає портал PromPolitInform. Так, законопроєкт №10449 про мобілізацію… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: