У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Корона Британської імперії. Кому королева Єлизавета II передасть її?

Суспільство 10.04.2021
Королевская_семья_02

Чи може королева Великобританії Єлизавета II передати трон онукові – принцу Вільяму?

Як стала відомо, сьогодні 9 квітня 2021 року помер Принц Філіп Герцог Единбурзький.
У зв’язку з цим, багатьох цікавить, чи може королева передати корону своєму онукові, принцу Вільяму, герцогу Кембріджському, обійшовши свого сина, принца Чарльза Уельського? Про це розмірковує позаштатний кореспондент порталу  PromPolitInform у Великобританії Анна Анютіна.

Нинішні закони про престолонаслідування в Британії є результатом природної еволюції відповідних законів Англії і Шотландії.

А спочатку ніяких чітких правил не було взагалі. На трон могли претендувати особи, які мають тісні, або досить слабкі зв’язки з царствуючим королем, ті, кому вдалося заручитися достатньою підтримкою знаті, тобто, кому король, наприклад, передавав владу за заповітом, або ж ті, у кого просто вистачало військ, щоб захопити довгоочікувану корону силою.

У XV столітті трапилася громадянська війна Червоної та Білої троянд, в ході якої Йорки і Ланкастери, що мають більш-менш рівні претензії на престол, на протязі 30 років рубали, труїли, зраджували і вбивали один одного, в результаті чого загинули понад 50 тисяч осіб ( статистика того часу була досить неточною), при тому, що населення країни ледь перевищувало три мільйони.

У період царювання Єлизавети 1, в 1571 році парламент прийняв Закон про зраду, в якому брав на себе право вирішувати суперечки з приводу престолонаслідування, а відмова визнавати за ним це право став вважатися зрадою. Щоб остаточно убезпечити себе від можливих неприємностей і претендентів, парламент прийняв ще один закон, згідно з яким будь-яка людина, що намагається вбити монарха, автоматично позбавлявся права на корону.

У 1689 році англійський парламент прийняв знаменитий “Білль про права” – закон, що встановлює порядок престолонаслідування в Англії, Шотландії та Ірландії, який з невеликими змінами діє до сих пір.

У ньому чітко говорилося, що на британському троні можуть перебувати тільки протестанти. Якщо ж протестант з якоїсь причини вирішив одружитися з католичкою, то з короною доведеться попрощатися раз і назавжди.

Наступного разу питання про престолонаслідування виник тільки в 1936 році, коли Едуард VIII зрікся престолу. Історія ця добре відома: молодий король хотів одружитися на двічі розлученою американкою Уолліс Сімпсон.

Церква Англії в ту пору категорично відмовлялася визнавати шлюб з розведеним партнером. Едуарду натякали, що він може і будучи королем продовжувати зустрічатися з Сімпсон, але робити це не публічно, благо прецедентів в англійській історії було більш ніж достатньо, але Едуард уперся і відрікся.

Парламент прийняв ще один закон, який називався: “Закон про заяву Його величності про зречення 1936 року”. У законі зазначалося, що ні він сам, ні його спадкоємці не будуть мати ніяких прав, титулів чи інтересів в сходженні на престол “. В результаті вийшло так, що відрікся король помер бездітним в 1972 році. У цей час його племінниця Єлизавета II була на троні вже 20 років.

Порядок престолонаслідування в Сполученому Королівстві Великобританії і Північної Ірландії досі визначається “Біллем про права”, прийнятому в XVII столітті.

Деякі зміни були привнесені тільки “Законом 2013 року про престолонаслідування”, в якому було скасовано перевагу спадкоємця чоловічої статі. Тепер корона буде передаватися відповідно до права “абсолютного первородства” незалежно від статі першої дитини королівського подружжя.

У тому ж законі сказано, що, хоча католикам і раніше успадковувати престол не можна, протестантам, що складається з католиками в шлюбі, все-таки можна. Так хто ж майбутній спадкоємець? На це питання є однозначна відповідь: Чарльз.

З огляду на, однак, що верховна влада в країні належить парламенту, а не королеви, теоретично парламент може прийняти закон, який ухвалить, що наступним королем повинен стати Вільям.

Питання, однак, не стільки в тому, чи буде Вільям королем, а в тому, чи готовий він їм стати? Поки що майбутньому монарху явно не вистачає досвіду, яким сповна має його батько. А тому поки що успадкування престолу буде проходити за встановленою століттями схемою: королева, її син, її онук.

Фото: GETTY IMAGES

Анна Анютіна з Великобританії за матеріалами місцевих ЗМІ

Інші матеріали розділу Суспільство

Фондом All4Ukraine за час своєї роботи акумульовано та доставлено на передову допомоги на понад 72 мільйони гривень

Нещодавно волонтери All4Ukraine стали одними з головних популяризаторів ініціативи чеського уряду про збір коштів на артилерійські снаряди для українського війська у Словаччині, де народ країни на відміну від свого уряду, активно долучився до допомоги українським… Продовження…


Верховна Рада прийняла важливий закон про пенсії українців, які працювали за кордоном

Сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила у цілому закон про пропорційне обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. Зміни стосуються понад двох мільйонів пенсіонерів: майбутніх і діючих. За прийняття в цілому законопроєкту №… Продовження…


Mercedes-Benz пожертвує дітям і родинам в Україні ще 6 000 000 євро

Автовиробник озвучив бажання передати протягом нинішнього і двох наступних років ще шість мільйонів євро для українських дітей і родин. Пожертва піде через проект «Відродження надії» благочинної організації «SOS-Kinderdörfer weltweit». Про це інформує 24 канал, повідомляє… Продовження…


Столиця повертається до платного паркування: як працюватиме це рішення

З 22 квітня 2024 року у Києві паркування автомобілів стане платним. Перечислити гроші за місце можна буде в застосунку «Київ цифровий». Про це інформує Рубрика, поилаючись на попередження у додатку, повідомляє портал PromPolitInform. У чому проблема?… Продовження…


Мобілізація осіб з інвалідністю – чи можлива після змін у законі?

У законі про зміни умов мобілізації, який ухвалила Верховна Рада в другому читанні та підписав президент Володимир Зеленський 16 квітня, оновили умови для призову осіб з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, інформує портал PromPolitInform. Призов осіб з інвалідністю: які умови Люди з… Продовження…


«Я – ухилянт». У ГУР розповіли про чергову інформаційну операцію Кремля проти України

Росія проводить чергову інформаційну операцію проти України, зокрема, використовуючи начебто ухилянтів. Про це інформує портал PromPolitInform з посиланням на допис ГУР в Telegram. «Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: