У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Наслідки підриву Каховської ГЕС: затоплені 32 об’єкти з хімікатами й нафтою, мастило рухається у Чорне море

Суспільство 15.06.2023
каховська гес

У Greenpeace повідомили, що через підрив росіянами Каховської ГЕС вода затопила 32 об’єкти із хімікатами, нафтою та бензином. Окрім того, у воду витекло 150 тонн моторного мастила.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив в ефірі телемарафону 15 червня, що вода продовжує відходити. Тому стало зрозуміло, що з машинного залу Каховської ГЕС вилились тонни мастила. Про це пише 24 канал, повідомляє портал PromPolitInform.

Які наслідки підриву ГЕС відомі

Ігор Клименко заявив, що вже 10 днів триває боротьба з наслідками підриву росіянами Каховської гідроелектростанції. Вода відходить і видно, що було під нею.

«Це, по-перше, масляниста пляма з машинного залу Каховської ГЕС. 150 тонн, які були випущені у воду. Ми відстежували повністю акваторію Каховського водосховища, Дніпра, притоки Дніпра і наші спеціалісти вчора і сьогодні робили все, щоб знайти, де це масло ділось», – розповів Клименко.

Він пояснив, що встановили, що це масло в заплавах Каховського водосховища і на підприємствах Херсона. Тож вони роблять все, щоб цю плівку, яка може потрапити далі, максимально швидко ліквідувати. 14 червня 240 метрів цієї плівки знешкодили.

Окрім того, Ігор Клименко заявив на зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Бріджит Брінк, що наразі є проблеми витоку мастила з машинного залу Каховської ГЕС, яке рухається у напрямку Чорного моря. Саме тому, щоб ліквідувати наслідки необхідне додаткове обладнання, реагенти та фахівці.

Що кажуть про наслідки в Greenpeace

«Через руйнування Росією Каховської ГЕС затоплено щонайменше 32 заправні станції, склади та нафтопереробні заводи», – повідомили в організації.

У Greenpeace також розповіли, що дослідження вони провели на основі супутникових даних. Воно показало, що були затоплені нафтопереробні заводи, автозаправні станції, теплоелектростанції та різноманітні склади – сукупно 32 об’єкти.

У Міжнародній неурядовій природоохоронній організації пояснили, що навіть невеликої кількості хімікатів достатньо, щоб забруднити ґрунт і водойми. Це ускладнить людям доступ до чистої води.

«Особливо сильне забруднення може спричинити затоплення промислових зон, звідки хімікати будуть змиватися вниз за течією, забруднюючи Чорне море і прибережні райони», – пояснили в організації.

За їхніми даними, наслідки для водних організмів у Каховському водосховищі та Дніпрі будуть величезними. Також це негативно вплине на середовище проживання риб, птахів, земноводних і тварин в цілому та забруднить ареал їхнього проживання.

Інші матеріали розділу Суспільство

В Україні досі понад 8 тисяч церков Московського патріархату: де найбільше

В Україні залишається понад 8 тисяч церков, які належать до Української православної церкви Московського патріархату. Лише 22 з них прямо вказують свою приналежність у найменуванні, повідомляє “Опендатабот”, інформує портал PromPolitInform. За даними Єдиного державного реєстру, 8097 церков все… Продовження…


Литва планує до кінця року побудувати шість підземних шкіл в Україні

Литва в рамках допомоги Україні у відновленні планує до кінця поточного року побудувати шість підземних шкіл у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, а також вірогідно Харківській областях. Як передає портал PromPolitInform, про це інтерв’ю Укрінформу… Продовження…


«Вишиваємо Перемогу»: з’явився проморолик до Всесвітнього дня вишиванки

Українці продовжують у важких боях виборювати право на свою незалежність і свободу Організатори Всесвітнього дня вишиванки презентували тематичне промо відео до свята, яке цьогоріч відзначатимуть 16-го травня. Улюблене свято мільйонів українців, яке засвідчує національну ідентичність і збереження… Продовження…


Фондом All4Ukraine за час своєї роботи акумульовано та доставлено на передову допомоги на понад 72 мільйони гривень

Нещодавно волонтери All4Ukraine стали одними з головних популяризаторів ініціативи чеського уряду про збір коштів на артилерійські снаряди для українського війська у Словаччині, де народ країни на відміну від свого уряду, активно долучився до допомоги українським… Продовження…


Верховна Рада прийняла важливий закон про пенсії українців, які працювали за кордоном

Сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила у цілому закон про пропорційне обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. Зміни стосуються понад двох мільйонів пенсіонерів: майбутніх і діючих. За прийняття в цілому законопроєкту №… Продовження…


Mercedes-Benz пожертвує дітям і родинам в Україні ще 6 000 000 євро

Автовиробник озвучив бажання передати протягом нинішнього і двох наступних років ще шість мільйонів євро для українських дітей і родин. Пожертва піде через проект «Відродження надії» благочинної організації «SOS-Kinderdörfer weltweit». Про це інформує 24 канал, повідомляє… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: