У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Кількість жінок-військових у ЗСУ за два роки зросла на 40 відсотків, – Міноборони

Суспільство 16.10.2023
23_10_16 жінки

З 2021 року кількість жінок в українській армії зросла на 12 тисяч, тобто на 40 відсотків. Наразі проходять службу майже 43 тисячі військовослужбовиць.

Про це  в Telegram повідомляє Міністерство оборони України, інформує портал PromPolitInform.

Що вже змінилося у питаннях рівноправності в українській армії

1. Міністерство оборони скасувало усі обмеження для доступу військовослужбовиць до усіх посад.

  • Якщо раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, зв’язківців, бухгалтерів, діловодів і кухарів, то нині – жінка в армії може бути водієм, гранатометником, заступником командира розвідгрупи, командиром БМП, ремонтником, кулеметником, снайпером тощо.
  • Раніше контракт на проходження військової служби укладався жінками віком від 18 до 40 років, тоді як у чоловіків такого обмеження не було. Тепер від 18 до 60 років контрактниками можуть стати представники обох статей.
  • Щодо декретної відпустки, то тривалість, визначена в медичному висновку, зараховується до строку вислуги у військовому званні.

2. Надали можливість для здобуття військової освіти всіх рівнів.

  • З 2019-го року Уряд України дозволив вступати до військових ліцеїв дівчатам.
  • Жінки, які у майбутньому бачать себе офіцерами ЗСУ, мають доступ до усіх рівнів військової освіти. Їм дозволено опановувати ті самі спеціальності, що і чоловікам, а, згодом і служити за широким переліком посад.

3. Організували системну роботу щодо підвищення рівня компетентності особового складу із забезпечення рівних прав та можливостей жінок й чоловіків.

  • Раніше тренінгів, семінарів, нарад, освітніх програм, круглих столів за участю міжнародних організацій, експертів і фахівців з питань рівноправності українського війська не проводилося. Нині ця робота відбувається постійно в усіх військових частинах.

4. Враховуються аспекти рівноправності під час розроблення нормативно-правових актів.

  • Усі документи, які розробляє МОУ проходять гендерну експертизу.

Інші дії

Як зазначається, додаткові місця проживання, вбиральні для організації належних умов несення служби військовослужбовців-жінок, військова форма – фінансова складова цих питань завжди проходить аналіз до етапу планування розподілу витрат. Окремих умов, а тим більше “форми для жінок” донедавна в українській армії не було.

  • Кожен командувач родів військ отримав штатного радника. Крім того, введено функцію позаштатного радника з гендерних питань у системі Міноборони та ЗСУ – це 81 позаштатних та 74 – на громадських засадах.
  • Продовжується робота над матеріально-технічним забезпеченням військовослужбовців-жінок. Зокрема, створення нових зразків військової форми та засобів індивідуального захисту з урахуванням антропометричних даних.
  • Ведеться регулярна робота щодо заходів із запобігання сексуальним домаганням та іншим порушенням прав людини. Зокрема, випадків гендерно зумовленого, в тому числі домашнього насильства та дискримінації на робочому місці.
  • Налагоджено співпрацю з міжнародними партнерами: структурою ООН “Жінки в Україні”, ОБСЄ, структурою НАТО, а також з національними громадськими організаціями.

“Україна продовжує інтегрувати стандарти НАТО у ЗСУ, зокрема, у сфері гендерної рівності. Ми чітко слідуємо принципам Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 та стратегічним плануючим документам, які гарантують рівні права жінок і чоловіків у ЗСУ”, – наголосили у Міноборони.

Військовий облік жінок в Україні

З 1 жовтня всі жінки-медики в Україні повинні стати на військовий облік. Йдеться про лікарів, медсестер, стоматологів, акушерок, фармацевтів віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується як за дипломом, так і за місцем роботи.

Проте військові наголошують, що військовий облік не означає призов до армії. Наразі в Україні не мобілізують жінок. Вони можуть приєднатися до армії за власним бажанням.

Фото — з відкритих джерел

Інші матеріали розділу Суспільство

«Укрпошта» випустила нову марку «Русскій воєнний флот – до дна!» і назвала її «пророчою» 

8 травня в Україні за підтримки Військово-морських сил Збройних сил України ввели в обіг поштову марку “Русскій воєнний флот – до дна!”. Про це повідомила “Укрпошта”, інформує портал PromPolitInform. “Русскій воєнний флот – до дна!” […] є третьою… Продовження…


Ветерани й ветеранки мають можливість безкоштовно оволодіти новою професією

Ветерани, ветеранки та члени їхніх родин, які шукають роботу, можуть скористатися можливістю пройти безплатне навчання на нову спеціальність — соціальний працівник. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України, передає портал PromPolitInform. Для отримання цієї нової професії в Державній службі центрів зайнятості… Продовження…


В Україні досі понад 8 тисяч церков Московського патріархату: де найбільше

В Україні залишається понад 8 тисяч церков, які належать до Української православної церкви Московського патріархату. Лише 22 з них прямо вказують свою приналежність у найменуванні, повідомляє “Опендатабот”, інформує портал PromPolitInform. За даними Єдиного державного реєстру, 8097 церков все… Продовження…


Литва планує до кінця року побудувати шість підземних шкіл в Україні

Литва в рамках допомоги Україні у відновленні планує до кінця поточного року побудувати шість підземних шкіл у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, а також вірогідно Харківській областях. Як передає портал PromPolitInform, про це інтерв’ю Укрінформу… Продовження…


«Вишиваємо Перемогу»: з’явився проморолик до Всесвітнього дня вишиванки

Українці продовжують у важких боях виборювати право на свою незалежність і свободу Організатори Всесвітнього дня вишиванки презентували тематичне промо відео до свята, яке цьогоріч відзначатимуть 16-го травня. Улюблене свято мільйонів українців, яке засвідчує національну ідентичність і збереження… Продовження…


Фондом All4Ukraine за час своєї роботи акумульовано та доставлено на передову допомоги на понад 72 мільйони гривень

Нещодавно волонтери All4Ukraine стали одними з головних популяризаторів ініціативи чеського уряду про збір коштів на артилерійські снаряди для українського війська у Словаччині, де народ країни на відміну від свого уряду, активно долучився до допомоги українським… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: